Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple verwijt EU innovatie in de weg te staan

De EU dreigde elektronicaproducenten eerder deze maand de duimschroeven aan te halen met betrekking tot het gebruik van een standaard oplaadkabel. Apple is niet van plan de eigen Lighting-connector op te geven.
Apple Lightning
© Apple
Apple

De EU wijst op de verkwisting en bijbehorende milieuproblematiek wanneer elektronicaproducenten allemaal hun eigen varianten van oplaadsystemen en accessoires hanteren en die ook nog variëren met elk nieuw model dat ze op de markt brengen. Die boodschap is aangekomen bij veel van de producenten maar niet bij Apple.

In een reactie op het EU-voornemen, zegt Apple nu tegen persbureau Reuters dat beleid gericht op uniformiteit in het type connector van smartphones, de innovatie eerder remt dan aanmoedigt. Dat is schadelijk voor de Europese consumenten en de economie als geheel. Wij hopen dat de Commissie blijft zoeken naar oplossingen die geen beperkingen opleggen aan de industrie als geheel om te innoveren."

USB-C is de standaard

Europarlementariërs hebben aangedrongen op scherpere regels omdat de industrie zich in hun ogen te weinig aantrekt van een eerdere gesloten convenant om vrijwillig te komen tot een standaard. Overigens lijkt dat wel mee te vallen. Veel nieuwe smartphonetypes zijn inmiddels voorzien van een USB-C-poort die zowel voor het opladen als de gegevensuitwisseling kan dienen. Omdat de poort het doorlaten van de stroom kan reguleren zijn ook de opladers uitwisselbaar geworden. Apple wil zich niet confirmeren aan deze standaard. Apple verdient bovendien extra aan de bedrjfseigen Lightning-connector doordat kabels en verloopstekkers erg duur zijn in verhouding tot de reguliere USB-C-equivalenten.

Apple voert aan dat inmiddels meer dan een miljard Apple-apparaten zijn geleverd met een Lightning-poort en dat daarbij een heel ecosysteem aan leveranciers van toebehoren de Lightning-poort gebruiken. Toegeven aan de EU-regels zou wat Apple betreft juist heel negatieve gevolgen hebben voor het milieu omdat al deze apparatuur vervroegd zijn waarde verliest. Apple heeft overigens de nieuwste modellen iPad Pro en MacBook wel voorzien van een USB-C-poort.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in