Innovatie & Strategie

Governance
Oplader

Europese Commissie wil universele telefoonlader verplicht maken

Wetsvoorstel voor universele laders volgt in de herfst. 

29 januari 2020

Wetsvoorstel voor universele laders volgt in de herfst. 

De Europese Commissie wil fabrikanten van mobiele telefoons verplichten om telefoons in de Europese Unie met een universele oplader te leveren. In het derde kwartaal moet daar een wetsvoorstel voor komen, blijkt uit het vandaag gepresenteerde werkprogramma. Apple, die zijn mobiele apparaten met een Lightning-connector levert, liet zich vorige week al kritisch uit over dergelijke plannen. 

De Europese Commissie wil de opstapeling van snoeren en stekkers in vrijwel alle huishoudens tegengaan met het wetsvoorstel. De bedoeling is dat er één standaard voor opladers komt, die door ieder mobiel apparaat gebruikt kan worden. 

De vraag om zo'n standaard klinkt al langer. De Europese Commissie vroeg producenten jaren geleden al om één standaard te ontwikkelen voor opladers. De Commissie schatte eerder al dat jaarlijks zo'n 300 miljoen euro wordt verspild door onbruikbare opladers. Bovendien zou de afvalberg daardoor jaarlijks met 51.000 ton groeien.

Dat was echter op vrijwillige basis, en er zijn nog altijd meerdere soorten op de markt. Halverwege januari drong het Europees Parlement opnieuw aan op zo'n universele lader. Donderdag wordt die oproep naar verwachting met een stemming bekrachtigd.

Apple is kritisch

Apple is één van de grootste fabrikanten van mobiele apparaten die een eigen stekker gebruikt. En het bedrijf is niet van plan daar verandering in te brengen. De iPhone-fabrikant stelt dat het plan de innovatie eerder remt dan aanmoedigt, wat schadelijk zou zijn voor de Europese consumenten en de economie als geheel. "Wij hopen dat de Commissie blijft zoeken naar oplossingen die geen beperkingen opleggen aan de industrie als geheel om te innoveren", aldus het bedrijf.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.