Overslaan en naar de inhoud gaan

Het spijt me, Dave, maar ik kan je niet toestaan dit bestand op te slaan

Veel, heel veel vrees voor technologie is te 'danken' aan science fiction, inclusief slechte, over-the-top SF-thrillers en SF-horrorfilms. Maar feit is dat computers fouten kunnen maken, ook in het echt, én feit is dat de juridische realiteit van aansprakelijkheid bedrijven risicomijdend maken. Wat als HAL2000 (as-a-service) over jouw data gaat?

AI-databeheer
Marc Kolle

Ik heb het dus over een praktijkscenario waarbij een AI die als dienst wordt aangeboden door een bedrijf het beheer voert over jouw data. Klinkt vergezocht? Nou, veel van wat we tegenwoordig als IT afnemen is al as-a-service en de huidige golf aan genAI-toepassingen vormt daar geen uitzondering op. (Ook omdat het zelf optuigen van een AI-toepassing vooralsnog alleen is weggelegd voor vermogende techreuzen.)

Datavernietiging, oeps

En Microsoft heeft nu net onthuld dat het AI loslaat op zijn cloudopslagdienst OneDrive. AI kan natuurlijk veel helpen in het ontsluiten van informatie, door vlot de juiste bestanden aan te bevelen en door slim correcte dataverbanden te leggen. Maarrr, ik hoop wel dat die AI goed aan banden is gelegd om geen foutjes te maken waardoor het data delete, of waardoor het mij niet toestaat om dingen op te slaan.

Klinkt vergezocht? Nou, Windows 10 heeft door een update eind 2018 voor datavernietiging gezorgd. Sommige gebruikers waren hun hele map Mijn Documenten kwijt, naast nog andere mappen met hun bestanden. Dit dramatische geval van dataverlies leek gelinkt aan slimme, automatisch werkende Windows-functionaliteit voor opslagbesparing. Het bleek echter gerelateerd aan niet-standaardplekken voor standaardmappen.

Begin 2020 is nog zo'n datavernietigingsgeval voorgekomen. En 'gewoon OneDrive' (dus zonder AI-toevoeging) heeft ook al eens gerommeld met bestanden, die dan om onduidelijke redenen ineens niet meer lokaal stonden opgeslagen.

Computer zegt ..

Van huidige genAI-toepassingen weten we inmiddels dat die missers kunnen maken. Dus willen we daar onze kostbare data wel aan toevertrouwen? Zeker als je bedenkt dat een extern beheerde opslagdienst natuurlijk geen malware tolereert, maar ook niet zo tolerant is voor mogelijke inbreuk op intellectueel eigendom. Of andere data die een juridisch risico voor de aanbieder kunnen zijn.

Dat heeft in het verleden mensen al eens hun Google-, Xbox- of andere online-accounts gekost. Want overtreding van de gebruikersvoorwaarden kan leiden tot accountopheffing. Volautomatisch. Waarna contact leggen voor bezwaar en herstel niet bepaald automatisch verloopt, maar een moeizame klus kan zijn.

Van de datajungle in het datadoolhof?

Gelukkig gaat Microsoft nu niet voor een volledige AI-beheer van OneDrive. Die cloudopslag krijgt een Copilot als slimme assistent om informatie in bestanden te vinden, samen te vatten, te combineren, te delen. Maar wie weet wat de toekomst gaat brengen? Want de belofte van AI is groot, groter, groots.

Nee, ik ben niet tegen nuttige AI-inzet en ik wil zeker niet terug naar de oertijd van handmatig aangemaakte mapjes met submapjes in submapjes met daarin diverse doublures van bestanden. Plus wildgroei van bestandsversies. Die datajungle hebben we toch wel achter ons gelaten? Maar laten we niet met blind AI-vertrouwen een nieuw datadoolhof instappen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in