Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bedrijfsmatig gebruik genAI schiet omhoog'

Het aandeel bedrijven dat aangeeft daadwerkelijk generatieve kunstmatige intelligentie (genAI) in te zetten bij productieprocessen is in een half jaar tijd gestegen van 4 naar 10%, zo blijkt uit een enquête van Gartner onder een beperkte groep klanten. Ook het percentage bedrijven dat experimenteert steeg van 15 naar 45%.

generatieve AI
Shutterstock, iQoncept

GenAI zit in de top van hypecycle, bleek uit een eerder berichten van Gartner. Maar dat weerhoudt bedrijven er niet van volop te investeren in de technologie. "Organisaties praten niet alleen over generatieve AI, maar investeren er tijd, geld en middelen in om de bedrijfsresultaten te verbeteren", constateert Gartner-analist Frances Karamouzis.

Maar liefst 78% van de ondervraagde klanten, zegt dat de voordelen van genAI opwegen tegen de risico's, die zij ook zien. Dat percentage is significant hoger dan de 68% dat in een vergelijkbare enquête in maart/april naar voren kwam. "Generatieve AI staat nu op de agenda van CEO's en de raad van bestuur omdat zij proberen voordelen te halen uit de potentiële veranderingen als gevolg van deze technologie."

Software-ontwikkeling bovenaan de lijst

Karamouzis waarschuwt wel dat de deelnemers aan het onderzoek niet representatief zijn voor de wereldwijde situatie. De vragen werden beantwoord door 1.419 deelnemers aan een webinar over de kosten en baten van generatieve AI. De bedrijfsprocessen waar genAI al wordt toegepast, zijn softwareontwikkeling, marketing en klantenservice.

Bij 30% van de deelnemers aan de enquête zijn investeringen in AI vooral bedoeld om de groei te stimuleren. Dat is een verschil met hoe bedrijven begonnen aan kunstmatige intelligentie met als doel vooral kostenbesparing, stelt Karamouzis. 

In het diepe met genAI

Generatieve AI, zoals ChatGPT, veroorzaakt een golf van vraagstukken op het gebied van compliance, security, juridische implicaties en ethiek. IT staat centraal in het beantwoorden van deze vragen en het begeleiden van de organisatie door deze transformatie. Sluit je aan bij ons voor een diepe duik in de kernuitdagingen waarmee IT-professionals worden geconfronteerd bij het implementeren en integreren van deze technologie:

IT aan het roer op 7 november AFAS, Leusden

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in