Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorzaak vernietiging data Windows 10 bekend en opgelost

Een beperkt aantal gebruikers is bestanden kwijtgeraakt na installatie van de Windows 10 October 2018 Update, erkent Microsoft. Het gaat om mensen die de nieuwe update heel graag wilden gebruiken en zelf de update in gang zetten. Inmiddels is er een nieuwe build van de update die door deelnemers aan het Insider-programma kan worden getest. Microsoft zegt nu de voorbereidingen te treffen om de reguliere uitrol van de de update te hervatten met de nieuwe build.
shredder
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Na de eerste meldingen dat de map met persoonlijke bestanden bij sommige mensen werd gewist, stopte Microsoft onmiddellijk met de geplande en verplichte updateroutine. Een kleine week later komt het bedrijf met een verklaring wat mis ging en biedt zijn verontschuldigingen aan.

Het wissen van de data vond plaats bij Windows 10-gebruikers die een of meerdere standaard Windows-mappen een andere plek hadden gegeven bijvoorbeeld omdat er te weinig ruimte was op de C-schijf. Het gaat bijvoorbeeld om bekende mappen zoals Desktop, Documenten, Afbeeldingen, Screenshots en Videos. Windows biedt dan de mogelijkheid een nieuwe locatie op te geven voor de betreffende mappen. daarmee wordt Known Folder Redirection (KFR) geactiveerd. Wanneer de bestanden toch in de originele map waren blijven staan, ging het mis.

Mappen verplaatsen

Uit commentaar uit de vorige Windows 10 update was gebleken dat dergelijke gebruikers een extra map ontdekten genaamd Known Folders die ook leeg bleef. In de Oktober Udate was daarop een voorziening getroffen die dergelijke overbodige mappen verwijderde. Die verandering in combinatie met een gewijzigde volgorde waarin de update werd uitgevoerd zorgde er voor dat de originele oude mappen werden verwijderd en alleen de nieuwe mappen bleven bestaan.

Het probleem kon ook optreden bij gebruik van een oudere versie van de OneDrive Client. De 'Auto save'- functie activeerde in dat geval ook KFR, maar verzuimde de bestanden te verplaatsen naar de OneDrive-locatie.

Microsoft heeft in de nieuwe build code veranderd zodat de originele mappen en hun inhoud intact blijven. Voor wie de oktober-update al heeft uitgevoerd, zit er in de maandelijkse update een fix voor de problemen zodat deze niet nogmaals optreden.

Hulp bij ongelukken geen garantie

Het bedrijf zegt hulp te willen bieden aan slachtoffers van de overenthousiaste wisacties van de oude oktober-update. Microsoft zegt samen met hen te willen onderzoeken of en hoe kwijtgeraakte bestanden kunnen worden teruggehaald, hoewel daar geen garantie voor kan worden gegeven.

AG Connect heeft bij Microsoft al navraag gedaan wat en hoe het doet - of kan doen - om de gewiste data te redden. Daarop heeft het bedrijf gereageerd met de al afgegeven verklaring: "We hebben de uitrol van de update gepauzeerd terwijl we doorgaan het met onderzoeken van meldingen van sommige gebruikers". In die reply herhaalt Microsoft ook de oproep aan getroffen gebruikers om contact op te nemen met support. Concrete verwijzing naar datahersteltools zoals het gratis Recuva geeft de Windows-maker dus niet.

Feedback Hub aangepast

Om in de toekomst eerder op het optreden van deze ernstige problemen te kunnen inspelen heeft Microsoft de Windows Insider Feedback Hub aangepast. Het is nu mogelijk een indicatie van de ernst en de gevolgen van 'issues' te geven. Zo verwacht Microsoft een beter beeld te krijgen, ook al is het aantal meldingen laag, zoals in dit geval.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in