Overslaan en naar de inhoud gaan

Dataverlies dreigt door Windows 10 oktober-update

Installeer de oktober-update voor Windows 10 níet, waarschuwen niet alleen critici maar nu ook Microsoft zelf. De Windows-maker heeft de grote herfst-update van dit jaar inmiddels ingetrokken en adviseert mensen die de update al handmatig hebben gedownload om die niet te installeren. Gebruikers klagen dat hun Mijn Documenten-map geheel is gewist.
Windows 10 updates
© Microsoft
Microsoft

Naast de standaardmap voor gebruikersdocumenten in Windows zouden ook andere mappen met bestanden van gebruikers zijn gewist. Meerdere mensen klagen online dat ze hun documenten, hun foto's, hun muziek, hun video's en meer kwijt zijn. Meldingen hierover worden gedaan op Microsofts eigen supportsite, op forumsite Reddit en elders op internet.

Sommige gebruikers hebben dankzij hersteltools als Recuva hun gewiste data nog kunnen herstellen. Dat freewareprogramma kan gegevens terughalen als de opslagruimte waar de gewiste data stond niet opnieuw is beschreven.

'Geïsoleerde gevallen'

Microsoft ziet het vooralsnog niet heel zwaar in. Het bedrijf zegt nu onderzoek te doen naar "geïsoleerde meldingen van gebruikers die enkele bestanden missen na het updaten". Toch heeft het wel de beslissing genomen om de oktober-update terug te trekken. De automatische uitrol naar systemen met Windows 10 is dus stopgezet. Daarnaast geeft Microsoft het officiële advies om te wachten met updaten. Dit geldt voor mensen die de herfst-update al zelf hadden gedownload, bijvoorbeeld voor installatie op meerdere computers die dan niet elk de update hoeven te downloaden.

Het onbedoeld wissen van gebruikersdata lijkt volgens sommige meldingen gerelateerd te zijn aan synchronisatie met Microsofts cloudopslagdienst OneDrive, die zit ingebouwd in Windows 10. Andere slachtoffers stellen dat de eigenlijke oorzaak een instelling voor profielopschoning zou zijn. Een fix die sommige beheerders hebben gevonden, is namelijk het uitschakelen van een policy-setting (GPO) die gebruikersprofielen wist na een X aantal dagen.

Ook Windows 10 Home getroffen

Het is echter niet zeker dat dit de definitieve oorzaak en oplossing is. In reactie op de Reddit-post waarin de GPO-fix wordt aangedragen, wordt opgemerkt dat niet alleen de Pro-variant van Windows 10 is geraakt. Ook gebruikers van de Home-variant zouden zijn getroffen door de ramp van dataverlies. Analyse van een Home-installatie zou uitwijzen dat de bewuste register-instelling níet de genoemde registersleutel voor profielopschoning heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in