Overslaan en naar de inhoud gaan

On-premises AI van Europese bodem houdt bedrijfsdata binnenshuis

Vanwege groeiende zorgen over datalekkage via AI-chatbots komt de Duitse cloudaanbieder Nextcloud met een eigen AI die on-premises draait voor klanten. Interne bedrijfsinformatie komt daarmee dan niet terecht bij een externe AI-aanbieder, zoals nu het geval is bij AI-bots zoals bijvoorbeeld ChatGPT. Sommige bedrijven zijn er al toe overgegaan om AI-gebruik te beperken of zelfs geheel te verbieden voor hun werknemers.
developers
© Shutterstock
Shutterstock

Afgelopen maand hebben Samsung en Apple al interne inzet van AI aan banden gelegd, zo meldden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal. Het Amerikaanse Apple doet dit uit zorgen over het gevaar dat vertrouwelijke informatie kan uitlekken. Het Zuid-Koreaanse Samsung doet het uit bittere ervaring: daar zijn bedrijfsgeheimen al naar buiten gekomen via ChatGPT. Werknemers van het elektronicaconcern hadden gevoelige softwarecode van het bedrijf ge-upload naar die AI-bot.

Input wordt output

Standaard gebruikt ChatGPT namelijk alle data die gebruikers invoeren weer voor z'n verdere training, waardoor die informatie dus mogelijk ook weer als output ergens anders kan opduiken. Naast het risico dat input vroeg of laat in enige vorm weer output kan zijn, speelt er nog het feit dat ingevoerde informatie hoe dan ook 'naar buiten' gaat. De invoer komt namelijk terecht op servers van een AI-aanbieder en is daarmee buiten het directe zicht en de grip van data-eigenaren. Begin dit jaar hebben banken als Citigroup, Goldman en JPMorgan al voor zichzelf AI-beperkingen ingevoerd.

In reactie op deze ontwikkelingen komt IT-aanbieder Nextcloud nu met een eigen Ethical AI-initiatief waarbij het on-premises uitvoeringen biedt van AI-diensten. Dit nieuwe aanbod is dan volledig geïntegreerd in het eigen cloudaanbod. Vandaag (13 juni) brengt het Duitse bedrijf de vijfde versie van zijn Hub-platform, voor samenwerking aan content. In die nieuwe release zitten diensten voor AI-aangedreven vertalen, dicteren, beeldcreatie en transcriberen van videogesprekken.

Documenten, mails, taken, chats

De Duitse aanbieder stelt dat gebruikers zo de kracht van AI kunnen gebruiken zónder dat gevoelige, vertrouwelijke of geheime informatie uitlekt naar een online-dienst. De diverse AI-diensten in Hub 5 zijn beschikbaar in de diverse functionaliteiten die Nextcloud biedt: uiteenlopend van het bewerken van kantoordocumenten en het schrijven van e-mails tot het beheren van werktaken en het chatten met collega's.

Deze vijfde release van Hub volgt slechts twee maanden na de voorgaande. Nextcloud-CEO Frank Karlitschek laat aan AG Connect weten dat de marktontwikkelingen, vooral rond AI, dermate snel gaan dat een nieuwe release nu nodig was. "Tot Hub 3 hadden we al onze AI on-premises weten aan te bieden, maar met Hub 4 waren er gewoon nog niet genoeg technische oplossingen daarvoor. Maar de service-gebaseerde business modellen van veel AI oplossingen vormen een te groot risico voor veel van de markt. Dus zodra we on-premises oplossingen konden integreren hebben we dat gedaan, en dat wilden we zo snel mogelijk naar onze gebruikers brengen."

Drukke, woelige AI-markt

Dit snellere itereren vanwege de snelle AI-ontwikkelingen hoeft niet per se elke keer met grote nieuwe release te zijn, stelt Karlitschek. "We kunnen veel integratie doen via de Smart Picker die we met Hub 4 hebben geïntroduceerd, en die kun je met apps uitbreiden." De hoogste baas en oprichter van het Duitse cloudbedrijf begeeft zich met de AI-integratie in een drukke, woelige markt maar ziet daarin wel een eigen positie. "Veel van onze concurrenten zijn of niet echt geïnteresseerd in de markt voor privacygevoelige data, of hebben weinig AI-kennis in huis, dus met deze on-premisses oplossing zijn we dan ook de eerste."

Ondertussen zijn diverse grote techaanbieders waaronder software- en servicesgigant Microsoft, zoekreus Google, cloudpionier AWS en vele anderen druk bezig met het integreren van AI in hun eigen aanbod van producten en diensten. Microsoft, die een grote investeerder is in ChatGPT-maker OpenAI, lijkt daarin het meest ambitieus te zijn. De inzet van wat Microsoft dan Copilots noemt, loopt uiteen van ontwikkelplatform GitHub en clouddienst Azure tot zoekmachine Bing, kantoorpakket Office (365) en besturingssysteem Windows (11). Tegelijkertijd maken banken, techbedrijven, overheden en privacytoezichthouders zich zorgen over hoe AI's omgaan met gevoelige gegevens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in