Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland, Frankrijk en Ierland onderzoeken Italiaans ChatGPT-verbod

Diverse Europese toezichthouders onderzoeken of de Italiaanse ban op AI-systeem ChatGPT navolging verdient. In Italië werd ChatGPT onlangs verboden omdat OpenAI zich niet aan de regels voor vergaring van persoonsgegevens zou houden.
Onderzoek doen op internet
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De Italiaanse privacytoezichthouder Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) stelt dat er geen juridische basis is voor het massaal verzamelen en opslaan van gegevens om algoritmes te trainen. Daarnaast zou OpenAI niet goed uitleggen welke gegevens er verzameld worden en wat daarmee gebeurt. Ook zijn er geen systemen om de leeftijd van minderjarigen te controleren, aldus de GPDP. Tot slot stelt de toezichthouder dat er in maart een datalek was bij ChatGPT. Eind vorige maand werd daarom een ban ingesteld op ChatGPT in Italië.

Volgens Reuters hebben privacytoezichthouders in Frankrijk en Ierland daar nu vragen over gesteld aan hun Italiaanse collega's. Zij willen meer weten over de grond van het verbod. Een woordvoerder van de Ierse toezichthouder Data Protection Commissioner zegt dat het met alle Europese gegevensbeschermingsautoriteiten zal coördineren over de zaak. 

Mogelijk verbod in Duitsland

Een woordvoerder van de Duitse toezichthouder heeft ondertussen zelfs gezegd dat het land in de voetsporen van Italië kan treden. Dat betekent dat ook daar een verbod op ChatGPT kan gaan gelden. En ook daar worden zorgen over de bescherming van data als reden genoemd. 

Andere landen hebben een verbod juist uitgesloten. Zo zegt de toezichthouder in Zweden niet van plan te zijn ChatGPT te verbieden. De organisatie heeft dan ook geen contact opgenomen met de Italiaanse waakhond. In Spanje zijn geen klachten over ChatGPT ontvangen, maar de toezichthouder daar wil een toekomstig onderzoek nog niet uitsluiten. 

AG Connect heeft de Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse privacytoezichthouder, gevraagd of ook zij een verbod overwegen of contact hebben opgenomen met de Italiaanse waakhond, maar heeft nog geen antwoord ontvangen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in