Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom ChatGPT goud waard is voor criminelen

De Europese opsporingsdienst Europol schetst een grimmig beeld van de nieuwe mogelijkheden die ChatGPT biedt voor criminelen bij het creëren van malware. In een rapport wordt onder meer beschreven hoe ChatGPT ‘helpt’ bij social engineering en phishingaanvallen.
Politie afzetting
© Shutterstock
Shutterstock

De tools die door ChatGPT worden geproduceerd zijn op dit moment nog steeds vrij eenvoudig, schrijft Europol in een verkennend onderzoek. “Maar er komen onvermijdelijk verbeteringen die een grimmig vooruitzicht bieden.” De opsporingsdienst beschrijft dat ChatGPT criminelen hulpmiddelen kan bieden.

De organisatie waarschuwt voor het vermogen van ChatGPT om natuurlijke taal te transformeren en programmacode te schrijven, eigenschappen die voor criminelen met weinig technische kennis van onschatbare waarde kunnen zijn wanneer ze malware willen ontwikkelen. Eén van de belangrijkste effecten van ChatGPT draait om het concept van ‘exploratieve communicatie’.

Volgens Europol wordt het daardoor mogelijk om met eenvoudige vragen snel informatie te verzamelen over een bijna onbeperkt scala aan onderwerpen, waardoor men snel dieper in onderwerpen kan duiken zonder handmatig inhoud van zoekmachines te moeten samenvatten.

Veiligheidsmechanismes

Het leidt ertoe dat criminelen sneller tot social engineering in staat zijn waarmee ze slachtoffers om de tuin kunnen leiden in de zoektocht naar informatie die gebruikt kan worden om te hacken. Europol roept politiebonden op tot overleg om voldoende veiligheidsmechanismes in te bouwen. Ook wil de organisatie dat politiemensen zelf voldoende vaardig worden op gebied van ChatGPT.

De oproep geldt ook voor ngo's die zich bezighouden met bijvoorbeeld veiligheid van kinderen online.“Naarmate de technologie vordert en er nieuwe modellen beschikbaar komen, zal het steeds belangrijker voor wetshandhavers worden om voorop te blijven lopen bij de ontwikkelingen om misbruik te anticiperen en te voorkomen”, schrijft Europol.

Potentieel begrijpen

“Gezien het snelle tempo van de ontwikkeling van deze technologie, blijft het van cruciaal belang dat materiedeskundigen verder gaan met dit onderzoek en er dieper induiken om het volledige potentieel ervan te begrijpen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in