Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Microsoft Copilot in Word

Microsoft introduceert AI Copilot voor Office 365

AI-assistent is gebaseerd op software van GPT-4 OpenAI.

CoPilot in Word © Microsoft
17 maart 2023

AI-assistent is gebaseerd op software van GPT-4 OpenAI.

Twee dagen na een aankondiging van Google, maakt ook Microsoft bekend een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde assistent toe te voegen aan zijn kantoorsoftware. De assistent, genaamd Copilot, wordt geïntegreerd in alle onderdelen van het Office-pakket, waaronder tekstverwerker Word, spreadsheetprogramma Excel, presentatiesoftware PowerPoint en e-mailprogramma Outlook.

De nieuwe assistent van Microsoft is gebaseerd op de nieuwste software van Microsofts partner OpenAI. Die software, met de naam GPT-4 werd eerder deze week onthuld.  Volgens OpenAI zelf moet GPT-4 de prestaties van zijn voorganger - die de basis vormt voor onder meer tekstrobot ChatGPT en beeldgenerator DALL-E - ver moeten overstijgen. Zo zou GPT-4 bij de beste 10% scoren in een gesimuleerd toelatingsexamen voor advocaten, terwijl de vorige versie van het model bij de onderste 10% bleef steken.

Copilot en Business Chat

Microsoft zet GPT-4 dus in voor Copilot, die op twee manieren geïntegreerd wordt in Microsoft 365. Allereerst verschijnt de assistent in dagelijks gebruikte software als Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams, waar gebruikers het kunnen inzetten om documenten, presentaties of e-mails te creëren. Zo kan je CoPilot vragen om een concepttekst te maken op basis van notities uit andere documenten, zoals notities uit vergadering. Zo'n tekst kan bovendien geformatteerd worden aan de hand van eerder opgestelde documenten en hun layout.

Daarnaast verschijnt de nieuwe tool Business Chat, dat nog een stap verder gaat. Business Chat kan omgaan met commando's op basis van natuurlijke taal, zoals "vertel mijn team hoe we de productstrategie geüpdatet hebben", waarna de AI een statusupdate genereert op basis van de vergaderingen, e-mails en chats van die ochtend.

Beide integraties worden in de komende maanden breed beschikbaar. Microsoft test ze nu met zo'n twintig bedrijven. 

Assistenten van Google

Ook Google heeft aangekondigd AI-assistenten toe te voegen aan zijn pakket met kantoorsoftware, zoals Google Docs en Gmail. Ook andere ontwikkelaars zouden gebruik kunnen maken van sommige AI-modellen die de basis vormen voor nieuwe functies. Ook gaat het bedrijf samenwerken met meerdere op AI gerichte bedrijven en start-ups.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.