Overslaan en naar de inhoud gaan

Google integreert ook tekstrobot in 'alles' en biedt API op AI-model

Google kondigde gisterenavond aan om - net als Microsoft - een reeks op AI-gebaseerde tools te introduceren in 'productiviteits'-diensten zoals mail, tekstverwerker, presentatiegereedschap en spreadsheets. Daarnaast komt er ook de mogelijkheid voor ontwikkelaars deze nieuwe AI-eigenschappen te verwerken in eigen software via een nieuwe API.
smartphone
© Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe eigenschappen zijn vooralsnog alleen beschikbaar voor de onderdelen Docs en Gmail van Workspace en alleen voor een aantal geselecteerde Workspace-abonnees in de Verenigde Staten. Maar Google belooft een snelle uitbreiding naar diensten als Slides, Sheets, Meet en Chat gedurende dit jaar.

Vast onderdeel is een knop waarmee de toon waarop de robot teksten genereert, kan worden aangepast. Ook krijgen beheerders de mogelijkheid om bedrijfsbeleid te implementeren in het gebruik van de tekstrobot. Het bedrijf legt het allemaal uit in een blog en een video.

Strijd om het imago

Google probeert met deze introductie te voorkomen dat de indruk ontstaat dat Microsoft met de integratie van OpenAI's GPT-taalmodel een grote voorsprong heeft. Het bedrijf verklaart de huidige achterstand nog altijd met het argument dat de introductie van generatieve AI voor tekst en afbeeldingen zorgvuldig moet gebeuren. Google vraagt dan ook nadrukkelijk om veel feedback van de eerste gebruikers. Maar zoals Ars Technica opmerkt, kost het gebruik van dergelijke AI-gebaseerde tools ook enorm veel rekenkracht en is dus duur. Dat kan ook een reden zijn voor een voorzichtige introductie.

Google maakte ook bekend dat andere ontwikkelaars gebruik kunnen maken van sommige AI-modellen die de basis vormen voor nieuwe functies. Daarnaast gaat het bedrijf de samenwerking aan met meerdere op AI gerichte bedrijven en start-ups.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in