Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeel Google kwaad op CEO om paniekreactie op AI-Bing

De overhaaste introductie door Google van AI-bot Bard - een concurrent van ChatGPT - komt CEO Sundar Pichai op stevige interne kritiek te staan. En de aandeelhouders van de internetreus zijn ook furieus. De koers van het aandeel is met wel 12% ingestort na een flater tijdens de presentatie van Bard.
Google-CEO Sundar Pichai
© Google
Google

Het Google-personeel verwijt de leiding van het bedrijf kortzichtigheid en verlies aan focus, zo blijkt uit een analyse van CNBC dat inzage had in de berichten die boze personeelsleden op het interne netwerk hebben gepost. Een werknemer plaatste een bericht waarin Pichai en de hele bedrijfsleiding de laagste score kregen (Perf NI, ofwel Performance Needs Improvement) die een werknemer bij Google kan krijgen in een functioneringsgesprek. Diegene voegde daaraan toe: "Ze zijn lachwekkend kortzichtig en un-Google-achtig in hun jacht om de focus aan te scherpen."

Een ander zei: "Beste Sundar, de lancering van Bard [de AI-tekstrobot van Google - red] en de ontslagronde waren gehaast, mislukt en kortzichtig. Keer alsjeblieft terug naar een langetermijnvooruitzicht."

Ratrace om de advertenties

Vorige week buitelden Microsoft en Google over elkaar heen met aankondigingen en vooraankondigingen voor de integratie van nieuwe AI-gebaseerde functionaliteiten in zoekmachines en andere producten. Er lijkt sprake van een ratrace met als inzet de miljarden aan omzet van de online-advertentiemarkt rond zoekopdrachten op internet. Naast de traditionele lijstjes zoekresultaten met gevonden websites willen beide bedrijven een venster plaatsen waar het antwoord op zoekopdrachten dan in gewone taal wordt samengevat.

Microsoft is hierbij met New Bing de uitdager. De software- en cloudaanbieder loopt met zijn van ChatGPT afgeleide tekstrobot voor op Google. Die zoek- en ads-reus leek eerder al te zijn overvallen door de aankondigingen van Microsoft. In allerijl werd crisisberaad opgezet, waarbij zelfs Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page betrokken werden. Die twee topmannen hebben enige tijd terug wat afstand genomen van het runnen van hun bedrijf.

De uitkomst van het crisisoverleg met de twee grondleggers was de introductie vorige week van Bard, Google's zelfontwikkelde alternatief voor ChatGPT. Maar bij dat debuut maakte Bard gelijk een forse fout, terwijl Pichai juist zo had beargumenteerd dat de Google-zoekmachine met Bard geïntegreerd zeer betrouwbare resultaten zou opleveren.

Microsoft loopt voorop

Veel verder dan een aankondiging dat Bard een plek ging krijgen in Google Search, kwam Pichai niet. Dat staat in schril contract met de New Bing zoekmachine met opgevoerde tekstrobot van Microsoft: die is al in een publieke testfase beland. Daarbij hanteert het bedrijf een wachtlijst en heeft het de belofte geuit dat toegang tot het AI-aangedreven Bing  in de komende weken wordt opgeschaald naar miljoenen gebruikers.

Ars Technica memoreert nog dat het extra pijnlijk is dat Google nu gepasseerd wordt met technologie waar het bedrijf zelf de basis voor legde. GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Transformer is een neurale netwerkarchitectuur die door Google werd opgezet en in het opensourcedomein werd vrijgegeven in 2017. In de jaren daarna heeft het bedrijf OpenAI dat model verder ontwikkeld en er producten mee gemaakt als chatbot ChatGPT en beeldgenerator DALL-E.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in