Overslaan en naar de inhoud gaan

'ChatGPT is de snelstgroeiende app ooit'

Tekstrobot ChatGPT is door analisten van de Zwitserse bank UBS uitgeroepen tot de snelstgroeiende app ooit. OpenAI introduceerde de dienst in november en in januari werd de mijlpaal van 100 miljoen actieve gebruikers bereikt.
nadenken
© Shutterstock
Shutterstock

Daarmee steekt ChatGPT met kop en schouders uit boven andere recente snelgroeiers, signaleert The Register. TikTok bijvoorbeeld had er negen maanden voor nodig om die mijlpaal te bereiken en Instagram zelfs 2,5 jaar.

UBS baseert de gebruiksgegevens van ChatGPT op cijfers van internetmonitor Similarweb. Hoewel de cijfers van verschillende webanalyses soms moeilijk met elkaar te vergelijken zijn vanwege meetmethode en bereik, durft UBS het toch wel aan om te stellen dat ChatGPT sneller groeit dan welke andere app dan ook in de twintig jaar dat het analistenbureau de ontwikkelingen op het web in kaart brengt.

De snelle groei is te verklaren uit het feit dat mensen die de dienst uitproberen vaak verbijsterd zijn over de prestaties ervan. Op basis van het onderliggende taalmodel GPT 3.5 van OpenAI schrijft het heel natuurlijk leesbare teksten in veel verschillende talen, waaronder het Nederlands. Dat hebben scholieren en studenten snel ontdekt en laten huiswerk, essays en scripties voor een belangrijk deel schrijven door de tekstrobot. Het is voor docenten meestal lastig te ontdekken of de teksten zijn geschreven door een mens of door de tekstrobot.

Inspiratiebron voor schrijvers

Maar het gebruik neemt ook snel toe omdat mensen die niet zo gewend zijn aan schrijven of het niet leuk vinden, ChatGPT gebruiken als inspiratie. Zo vertelde een eigenaresse van een bedrijf in kunstbloemen in de podcast Vandaag van NRC dat zij marketingteksten schrijven eigenlijk nogal saai vindt en ChatGPT gebruikt om een opzet te maken die ze dan redigeert. Dat heeft haar veel werk uit handen genomen.

De populariteit van ChatGPT is zo groot dat de dienstverlening inmiddels heel vaak onbereikbaar is omdat de capaciteit ontoereikend is voor nieuwe opdrachten. OpenAI heeft inmiddels voor wie snelle toegang tot de servers wil, een betaalde versie uitgebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in