Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbeterde ChatGPT-motor gaat Microsoft Bing aandrijven

De concurrentiestrijd tussen Google en de veel kleinere zoekmachine Bing van Microsoft gaat door AI een nieuwe ronde in. Microsoft zet een verbeterde uitvoering van het AI-model achter het geruchtmakende ChatGPT nu in om gebruikers veel betere zoekresultaten voor te schotelen, mét bronvermelding en verwijzing. Ook webbrowser Edge doet mee met de AI-omarming.
zoekmachine, search
© Microsoft
Microsoft

Het taalmodel dat Microsoft nu toepast op zijn zoekmachine Bing is volgens de leverancier zelf aanmerkelijk krachtiger dan wat draait achter het publiekelijk beschikbare ChatGPT. Het next-generation model van OpenAI, waar Microsoft een flink belang in heeft, is overigens niet nu gelijk voor iedereen beschikbaar. De AI-aangedreven zoekmogelijkheden van Bing worden eerst in een beperkte preview aangeboden. Voor uitgebreidere toegang kunnen gebruikers zich inschrijven op een wachtlijst, waarvan de verwerkingscriteria vooralsnog onbekend zijn.

Weer stap verder

Maar nu schetst Microsoft wel alvast zijn 'reinvention' van zoeken op het internet. De combinatie van Bing en Edge moet mensen een copiloot op het web geven. Gebruikers kunnen binnenkort veel gerichtere vragen stellen aan de zoekmachine en daar ook mee chatten. Bing geeft dan ook antwoorden in natuurlijke taal, net als ChatGPT. Gebruikers kunnen complexere opdrachten geven zoals het samenstellen van een compleet reisprogramma. Daarbij worden dan dus niet alleen een routebeschrijving en vliegtuigtijden weergegeven, maar ook mogelijke activiteiten en bezienswaardigheden binnen een bepaald bereik en tijdsbestek.

Belangrijk onderscheid tussen ChatGPT en de geavanceerde OpenAI-motor achter Bing is dat laatstgenoemde actuelere informatie kan behapstukken. Het model achter ChatGPT is voor sommige onderwerpen niet bepaald up-to-date, maar Microsoft belooft voor Bing relevantere, beter gerichte en meer 'timely' informatie. Daarbij benadrukt het bedrijf ook dat het actief werkt aan bestrijding van misinformatie en desinformatie, dus foute gegevens maar ook bewust misleidende informatie.

Verder krijgt Microsofts webbrowser Edge, die net als Bing heel klein is qua marktaandeel, ook de nieuwe AI-aangedreven mogelijkheden. Dat uit zich in onder meer functies om websites samen te vatten en automatisch te vertalen naar tientallen talen. Een ontwikkelversie van de browser met ingebouwde AI wordt beschikbaar gesteld voor developers. Microsoft verklaart dat het de AI-kracht van Bing ook beschikbaar stelt voor concurrerende browsers, zoals het grote Chrome van Google en het op smartphonegebied grote Safari van Apple.

'Bijna alle software totaal veranderen'

Microsoft-CEO Satya Nadella prijst de AI-toepassing van zijn bedrijf aan. Volgens hem "gaat deze technologie zo'n beetje elke categorie software totaal veranderen". Tegelijkertijd stelt het bedrijf veel tijd en moeite te hebben gestoken in het veilig houden van de techniek. Zo zal de nieuwe Bing geen handig lijstje verstrekken met benodigdheden voor bijvoorbeeld een terroristische aanslag.

Microsoft hoopt door als eerste op de markt te zijn met een zoekmachine die geholpen wordt door kunstmatige intelligentie marktaandeel af te kunnen snoepen van Google. Dat bedrijf heeft al een eigen concurrent aangekondigd, die momenteel door een beperkt aantal mensen wordt getest. OpenAI gooide de afgelopen tijd hoge ogen met ChatGPT. Microsoft besloot daarop 10 miljard dollar in het bedrijf te investeren de komende jaren.

CEO Satya Nadella vertelde in 2019 hoe hij door zijn voorganger Steve Ballmer was gezet op zoekmachine Bing:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in