Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft Azure-cloud krijgt 'binnenkort' ChatGPT toegevoegd

Microsoft wil de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT van het bedrijf OpenAI "binnenkort" toevoegen aan zijn cloudplatform Azure. ChatGPT, dat is gebaseerd op GPT-3.5, staat dan naast GPT 3.5, Codex en Dall-E 2, die allemaal beschikbaar komen in de Azure OpenAI Service. Dat AI-dienstenaanbod is nu beschikbaar voor publiek gebruik.
Microsoft Azure logo

De omarming van het nu door hype omgeven ChatGPT is aangekondigd door Microsoft, die hiermee duidelijk meer inzet op technologie met kunstmatige intelligentie (AI). Het softwareconcern heeft in 2019 al 1 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI en voert nu gesprekken voor een volgende investeringsronde. Daarbij zou het wel 10 miljard dollar in het AI-bedrijf willen steken.

Chatbot voor Office

ChatGPT heeft de afgelopen maanden veel opzien gebaard door intelligent overkomende teksten te produceren die amper zijn te onderscheiden van door mensen geschreven teksten. De chatbot is in staat op een natuurlijke manier te antwoorden op vragen en verzoeken en beantwoordt vervolgvragen. Daarmee zou het in theorie ook een belangrijke concurrent kunnen worden van bijvoorbeeld de AI-toepassingen van Google.

Microsoft heeft eerder deze maand al aangekondigd dat het GPT-taalmodel van OpenAI wordt geïntegreerd in zijn kantoorapplicaties Word, PowerPoint en Outlook. Die tekstverwerker, presentatieprogramma en mailclient krijgen daarmee meer mogelijkheden voor het genereren van teksten, logische samenvattingen en antwoorden of reacties. Nu is de OpenAI Service voor Microsofts cloudaanbod Azure aan de beurt.

AI-dienst al in besloten kring

Deze AI-dienst heeft in november 2021 zijn debuut gemaakt, maar is toen niet algemeen beschikbaar gemaakt. Een select aantal klanten van verschillende omvang en in uiteenlopende industrieën heeft sindsdien verschillende AI-toepassingen gecreëerd. Microsoft stelt dat die gebruikers daarmee meer doen met minder middelen, dat ze hun eindgebruikers betere ervaringen bieden, en dat ze intern operationele efficiëntie hebben verbeterd. De leverancier noemt in zijn blogpost klanten Moveworks, Al Jazeera en KPMG.

Die Azure-gebruikers hebben al toegang tot AI-taalmodel GPT-3.5, AI-programmeerhulp Codex en AI-beeldgenerator Dall-E. Daarmee vallen dus teksten, softwarecode en 'kunst' te creëren, zonder directe menselijke input. Het bronmateriaal voor deze uiteenlopende AI-toepassingen bestaat echter wel uit menselijke creaties, wat voor ophef, zorgen en juridische claims zorgt. Aan het AI-portfolio van Azure wordt "binnenkort" de GPT-3.5 verfijning ChatGPT toegevoegd, waarmee conversaties zijn te voeren en waar vragen aan zijn te stellen.

Tijdlijn van AI-doorbraken die Microsoft claimt:

Tijdlijn van Microsofts AI-doorbraken

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in