Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
tiener blij oplossing

Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook

Privacy en betrouwbaarheid zijn nog wel punten van zorg.

© Shutterstock Krakenimages.com
10 januari 2023

Privacy en betrouwbaarheid zijn nog wel punten van zorg.

Microsoft werkt achter de schermen hard aan de integratie van OpenAI's GPT-taalmodel in verschillende applicaties. Het is echter onduidelijk waar en hoe de nieuwe functionaliteit straks opduikt in producten voor consumenten en bedrijven, omdat er nog flinke obstakels moeten worden overwonnen.

Microsoft heeft al versies waar het automatisch aanvullen van woorden en zinnen in Word door GPT wordt geregeld, meldt The Information. Ook zou er hard worden gewerkt aan het integreren van het taalmodel in PowerPoint en Outlook. In het e-mailprogramma zou GPT helpen bij het snel opzoeken van berichten. Een nieuwe trend in mailprogramma's is het suggereren van antwoorden bij het lezen van berichten. GPT zou die functie slimmer kunnen maken en zou bijvoorbeeld ook suggesties kunnen doen voor het verbeteren van teksten die in Word worden geschreven.

Het werd vorig jaar al bekend dat Microsoft werkt aan het integreren van ChatGPT - de tekstgenerator gebaseerd op GPT - in de Bing-zoekmachine. ChatGPT geeft dan antwoorden op vragen in de vorm van een lopende tekst in plaats van een lijst met links naar sites op internet waar mogelijk het antwoord kan worden gevonden. Naar verwachting komt deze functie al in maart beschikbaar. Maar integratie van ChatGPT in Outlook zou ook kunnen betekenen dat de tekstgenerator binnenkort hele e-mailberichten opstelt.

Privacy is een probleem

Microsoft heeft nog wel wat uitdagingen te overwinnen, schetst The Verge. Zo produceert ChatGPT nog altijd teksten waar met enige regelmaat foutieve informatie in staat. Dat maakt integratie in standaard Office-programma's problematisch. Bovendien moet GPT worden gepersonaliseerd, maar dat levert wel problemen op met de bescherming van de privacy van gebruikers. Volgens The Information zou Microsoft experimenteren met de nog niet algemeen beschikbare versie GPT-4 van het taalmodel. Dat zou mogelijkheden bieden om te trainen op persoonlijke gegevens.

Nieuwe investering in OpenAI

The Verge suggereert dat Microsoft deze modellen bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken voor het automatisch opstellen van notulen van Teams-bijeenkomsten. Deze verslagen zouden vervolgens tot PowerPoint kunnen worden omgezet en verrijkt met plaatsjes die worden gegenereerd met behulp van AI-model Dall-E 2, ook van OpenAI. Volgens Bloomberg zou Microsoft opnieuw willen investeren in OpenAI met een bedrag dat wel kan oplopen tot 10 miljard dollar. De investering zou volgens nieuwssite Semafor onderdeel zijn van een nieuwe investeringsronde die OpenAI organiseert, waarmee het bedrijf 29 miljard denkt op te kunnen halen.

Microsoft heeft de toegang tot alle nog niet publiek beschikbare technologie van OpenAI als uitvloeisel van de investering van 1 miljard dollar in 2019. Die leverde het bedrijf een exclusieve licentie op de technologie van OpenAI op.

AI in Windows

Dat Microsoft hard werkt aan de integratie van AI in producten, bleek vorige week ook uit een opmerking van Windows-baas Panos Panay die tijdens een persconferentie van AMD op de Consumer Electronics Show (CES) stelde dat "AI alles wat je doet op Windows gaat veranderen", zonder in detail in te gaan op wat dat in praktijk gaat inhouden. De persconferentie van AMD was niet toevallig gekozen voor die opmerking, omdat AMD een nieuwe generatie Ryzen-processors aankondigde waarin een AI-coprocessor in is verwerkt. Steeds meer processormakers komen met zo'n in AI-taken gespecialiseerde chip, die het makkelijker maakt  lokaal op computers rekenintensieve AI-taken uit te voeren.

3
Reacties
T Wiegman 11 januari 2023 01:13

Thijs,
Misschien nog even vertellen wat GPT inhoudt?
CES wordt wel even volledig vermeldt, maar GPT is nog een beetje nieuw denk ik.....

R.Heinen 10 januari 2023 12:17

Artificial Intelligence is in het nederlandse universiteitsvak "Existential Risks" de grootste bedreiging voor mensen en de mensheid. Op https://bit.ly/3J7ZE4z is hiervan de kwantitative onderbouwing te vinden uit het universiteitsvak Existential Risks. Alle informatie op het internet is te gebruiken in deze Artificial Intelligence systemen. Daarom wordt bepaalde informatie alleen op offline media uitgewisseld tussen partijen eventueel beveiligd op een manier welke goedgekeurd is door de AIVD en MIVD.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.