Beheer

Windows
Panos Panay

Microsoft: AI gaat alles wat je doet met Windows vernieuwen

Steeds meer chips zijn voorzien van een voor AI-geoptimaliseerd onderdeel.

Panos Panay © Microsoft
6 januari 2023

Steeds meer chips zijn voorzien van een voor AI-geoptimaliseerd onderdeel.

"AI (Artificial Intelligence) gaat alles wat je doet op Windows vernieuwen, letterlijk", zei Windows-baas Panos Panay van Microsoft op een personferentie bij AMD tijdens de Consumer Electronics Show 2023, die zich deze week voltrekt in Las Vegas.

Heel veel details over wat de plannen van het Windows-team zijn, gaf Panay helaas niet tijdens de AMD-persconferentie waar hij slechts kort gast was. Maar hij lichtte wel een paar tipjes van de sluier op. Hij suggereerde dat AI een grotere rol krijgt bij allerlei beeldbewerking die Windows in de achtergrond uitvoert. De camera zou bijvoorbeeld tijdens een videovergadering kunnen gaan zoeken naar oogcontact, automatisch de achtergrond vervagen en op eigen initiatief sprekers uitlichten.

Verschillende videovergaderapps zijn al heel goed in het wegfilteren van achtergrondgeluiden, maar 'Voice focus' zou ook een standaard onderdeel gaan worden van het Windows-besturingssysteem. AI zou zo kunnen helpen bij het verminderen van het stroomverbruik tijdens videovergaderingen. Ook noemde Panay nog dat natuurlijke taalmodellen een rol krijgen in Windows.

AI-gespecialiseerde coprocessor

Microsoft leunt voor deze nieuwe toevoegingen op de AI-coprocessor van de AMD Ryzen 7000 Mobile processor, die AMD op de CES2023 aankondigde. Het is de eerste x86-chip van AMD met zo'n AI-gespecialiseerde coprocessor. Maar ook andere chipproducenten komen met zo'n AI-coprocessor. Intel kondigde zo'n toevoeging aan voor de Meteorlake-chipfamilie die later dit jaar verschijnt. Ook een aantal ARM-gebaseerde chips hebben inmiddels een voor AI-gespecialiseerde eenheid.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.