Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Server krijgt AI-hulp voor zelfinzicht

Microsoft heeft al zijn eigen gebruik van AI (artificial intelligence) geroemd voor de snellere uitrol van de nieuwste grote update voor Windows 10. Zakelijke klanten krijgen in de toekomst ook AI-vermogen: ingebouwd in Windows Server 2019. Het serverbesturingssysteem kan daarmee de eigen behoeften voor capaciteit analyseren en voorspellen.
Windows Server logo
© Microsoft
Microsoft

De nieuwe functionaliteit in Windows Server heet System Insights en belooft voorspellende analytics voor het systeem zelf. Het is nu beschikbaar in een net vrijgegeven bèta (build 17692) van Windows Server 2019. Deze zogeheten preview van Microsofts volgende serverrelease bevat enkele machine learning-modellen voor het eigen functioneren. Hierbij worden factoren geanalyseerd zoals systeemdata, het prestatieniveau op meerdere punten, en system events.

Geen cloud nodig

Volgens Microsoft geeft dit "inzicht in het functioneren van je deployments en helpt het je om de operationele kosten te verlagen van het monitoren van je Windows Server instances". Elk van de AI-onderbouwde analysemogelijkheden draait lokaal waardoor de voorgespiegelde verbeteringen niet afhankelijk zijn van cloudconnectiviteit. System Insights geeft de aankomende nieuwe Windows Server-versie voorspellende mogelijkheden voor toekomstige capaciteitsbehoeften en toekomst gebruik, zowel qua rekenvermogen (compute) als ook qua opslagruimte en netwerkbandbreedte.

Dit zelfanalyserende en voorspellende AI-vermogen is toegankelijk voor beheerders via een extensie voor het Windows Admin Center of direct via commando's in Microsofts PowerShell. Elke apart onderdeel van System Insights is daarbij apart te beheren, benadrukt Microsoft in de blogpost over de nieuwe preview van Windows Server 2019.

Pas op: niet upgraden

De leverancier raadt voor deze build 17692 een verse installatie van het besturingssysteem aan. Upgraden vanaf een voorgaande build is op dit moment niet ondersteund. Indien een bètatester dit toch doet, werken de inloggegevens van beheerders niet meer, waarschuwt Microsoft in de Known Issues voor deze nieuwste bèta. "Administrator-accounts zijn niet toegankelijk, administrator credentials werken niet voor het verhogen van privileges." Laatstgenoemde verhindert dus de 'benoeming' van gewone gebruikers tot beheerders om zo alsnog admin-grip op de ge-upgrade server te krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in