Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft verbetert Bing-zoekresultaten met kunstmatige intelligentie

Microsoft claimt de zoekresultaten van zijn zoekmachine Bing verbeterd te hebben dankzij slimmer gebruik van kunstmatige intelligentie. Een nieuw ontwikkeld model genaamd Make Every feature Binary (MEB) voedt Bing met logica achter zoekopdrachten en -resultaten, getraind door drie jaar data en meer dan 500 miljard resultaten. MEB drijft inmiddels wereldwijd alle Bing-zoekopdrachten aan.
Bing
© Microsoft
Microsoft

Bing gebruikt MEB in elke taal, op elk moment en voor alle zoekopdrachten, schrijft Microsoft in een blogpost waarin het MEB uitlegt. Onder andere Venturebeat wijdt uit over die blog. Microsoft-technici hebben MEB ontwikkeld als een neuraal netwerk met ruim 135 miljard parameters. Die parameters stellen het netwerk in staat om acties uit te voeren en bepalen hoe dat gebeurt. Meer parameters kunnen het netwerk meer data voeren, waardoor het slimmer wordt en betere suggesties kan geven. 

Neuraal netwerk van 720GB

MEB is Microsofts grootste neurale netwerk gericht op betere zoekresultaten en verbruikt 720GB werkgeheugen. Op piekmomenten verwerkt het netwerk 35 miljoen acties per seconde. Het is daarom niet mogelijk om MEB vanaf één machine te draaien, aldus Microsoft. MEB wordt daarom gehost op ObjectStore, een grote objectdatabase waar Bing al gebruik van maakte. 

Het MEB-netwerk is getraind door drie jaar Bing-data, bestaande uit meer dan 500 miljard resultaten. Microsoft zegt dat MEB slimmer is dan vergelijkbare neurale netwerken omdat MEB bredere verbanden 'snapt' en minder zaken vooraf zou invullen en dus ook zaken zou uitsluiten. Volgens Microsoft 'begrijpt' MEB daarom meer dan de concurrentie, bijvoorbeeld dat de zin 'vogels kunnen vliegen' niet compleet is omdat sommige vogelsoorten niet kunnen vliegen. MEB zou daar rekening mee houden bij zoekresultaten en ook verbanden snappen tussen de termen 'Microsoft Outlook' en 'Hotmail'.  

MEB helpt Bing-gebruiker

De introductie van MEB heeft al geleid tot drie interessante statistieken, meldt Microsoft. Bing-gebruikers klikken sinds de invoering van MEB 1,5 keer minder op de knop Volgende pagina, wat betekent dat het gewenste zoekresultaat vaker op de eerste pagina staat. Het aantal gebruikers dat na zijn eerste zoekopdracht de formulering aanpast, is ook gedaald met meer dan 1 procent. Het aanpassen van de zoekopdracht gebeurt meestal omdat de gebruiker niet geholpen is met de eerst getoonde zoekresultaten. Tot slot rapporteert Microsoft een stijging van de CTR (clickthrough rate) van bijna 2 procent voor de bovenste zoekresultaten. Die worden dus vaker aangeklikt. 

Slimmere zoekmachines zijn uitdaging

Microsoft geeft aan dat het MEB-netwerk dagelijks nieuwe data krijgt, vernieuwd wordt en niet-gebruikte zoekopdrachten en -resultaten na verloop van tijd verwijdert. Concurrerende zoekmachines als Google en Brave Search gebruiken ook neurale netwerken om steeds relevantere zoekresultaten voor te schotelen. Dit is lastig omdat er dagelijks veel websites en webpagina's bijkomen, er nieuwe personen op internet genoemd worden en mensen betrouwbare resultaten en geen nepnieuws willen zien. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in