Overslaan en naar de inhoud gaan

Google stelt 'Bard' voor als betrouwbaarder alternatief voor ChatGPT

'Bard' is de naam van de tekstgenerator waarmee Google een antwoord denkt te hebben op de dreiging die uitgaat van de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI en diens taalmodel GPT 3.5.
Sundar Pichai
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Google- en Alphabet-CEO Sundar Pichai kondigde de komst van Bard hoogstpersoonlijk aan in een blog. In tegenstelling tot OpenAI gaat Google heel voorzichtig te werk. Waar OpenAI in november de toegang tot ChatGPT gelijk opengooide - wat al snel leidde tot een stormloop op de clouddienst - gaat Google Bard eerst uitgebreid testen met een geselecteerd publiek.

Pichai zet zich tegen ChatGPT van OpenAI af door te benadrukken dat Bard de antwoorden van deze tekstgenerator niet alleen kwalitatief hoge teksten levert, maar ook betrouwbare informatie daarin verwerkt. Dat is een van de problemen met ChatGPT dat de feiten in de gegenereerde teksten niet altijd kloppen.

Bard is gebaseerd op Google eigen natuurlijke taalmodel LaMDA ( Language Model for Dialogue Applications). De  samenwerking met Anthropic - die gisteren op basis van ingewijden wereldkundig werd - speelt in deze versie van Bard nog geen rol. Wel zegt Pichai in zijn blog nauwe samenwerking aan te gaan met startups zoals Cohere, C3.ai and Anthropic om hun innovatieve AI-toepassingen te ontwikkelen.

Ook Google gaat AI in al zijn diensten verwerken

Net als Microsoft belooft Pichai nu dat AI onderdeel gaat worden van diverse Google-producten, waaronder de zoekmachine. "Vaak wordt gedacht dat mensen de zoekmachine gebruiken om feitjes snel boven water te krijgen, zoals hoeveel toetsen heeft een piano. Maar in toenemende mate zoeken mensen bij Google diepere inzichten en begrip, zoals 'Is het makkelijker om piano of gitaar te leren spelen en hoeveel oefening heb je daarvoor nodig?'" Het kost aanzienlijk meer moeite om antwoord op dergelijke vragen te krijgen, maar de inzet van kunstmatige intelligentie kan daarbij helpen volgens Pichai. Ook kan AI helpen argumenten te verzamelen voor vraagstukken waar niet direct een eenduidig antwoord op is. Volgens Pichai gaat dat allemaal binnenkort ook in de Google-zoekmachine komen.

Hij memoreert ook dat eerdere versies van het LaMDA-taalmodel, zoals BERT en MUM al enkele jaren geleden in staat waren essentiële informatie uit teksten en beelden te halen. LaMDA, PaLM, Imagen en MusicLM bouwen voort op die ervaring.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in