Overslaan en naar de inhoud gaan

Elon Musk komt met eigen chatbot Grok, getraind op data van X (voorheen Twitter)

Miljardair Elon Musk heeft dit weekeinde zijn eigen AI-chatbot Grok gepresenteerd. Deze nieuwe chatbot is ontwikkeld door zijn bedrijf xAI, heeft ‘rebelse trekjes’ en moet de concurrentie aangaan met onder meer ChatGPT van OpenAI.

Grok, vernoemd naar  een werkwoord uit de SF-klassieker Stranger in a Strange Land, gebruikt een large language model (LLM) genaamd Grok-1. Dit LLM is volgens de ontwikkelaars bij xAI groter dan GPT-3.5, dat nu gebruikt wordt in de gratis versies van het bekende ChatGPT. Maar het nieuwere GPT-4 is nog wel krachtiger, erkennen de AI-ontwikkelaars van Musks bedrijf.

'Niet woke, wel sarcastisch'

Grok zou wel als voordeel hebben dat het realtime-informatie gebruikt uit posts van gebruikers van Musks social network X (voorheen Twitter). Volgens de omstreden miljardair is de chatbot niet woke, waarbij hij het woord "based" gebruikt, en zal Grok antwoorden geven met humor en sarcasme. Wat verder het doel is van Grok, maakte Musk niet duidelijk.

Een selecte groep testers zou zaterdag al toegang hebben gekregen tot Grok. Uiteindelijk kunnen alle X-gebruikers met een Premium+-abonnement er gebruik van maken, belooft Musk. Dit nieuwe, duurdere abonnement voor X (à 16 euro per maand) is vorige maand geïntroduceerd.

Ondertussen hebben kritische gebruikers nu Grok al betrapt op een forse feitelijke fout: over het aantal uren dat de jury heeft beraadslaagd in de geruchtmakende rechtszaak tegen FTX-topman Sam Bankman-Fried. Musk heeft in een X-bericht over Groks mogelijkheden zelf dat AI-antwoord gedeeld op zijn social network.

Petitie voor AI-pauze

Musk investeerde al vroeg in OpenAI, de maker van ChatGPT. Ook zat hij daar in het bestuur. Hij trok zich echter in 2018 terug, naar verluid vanwege het uitblijven van succes. Relatief kort na Musks exit is echter de grote doorbraak gekomen waarna eind 2022 de wereld kennismaakte met de publiekelijk beschikbare AI-chatbot.

Eind maart dit jaar heeft Mask nog een petitie ondertekend waarin tienduizenden mensen opriepen een pauze in te lassen in de snelle ontwikkeling van AI. In reactie op een opmerking nu van een X-gebruiker dat de lancering van Grok haaks staat op de petitie laat de miljardair weten: "Ik heb die brief ondertekend wetende dat het zinloos was. Ik wilde gewoon dat ergens vastgelegd werd dat ik voor een pauze heb gepleit.” Het feit dat hij zijn AI-bedrijf xAI enkele weken voor de petitie heeft opgericht, ondersteunt dit des te meer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in