Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk heeft nieuw AI-bedrijf al begin maart opgericht

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft met X.AI Corporation een nieuw bedrijf voor AI opgericht, en dat enkele weken vóór zijn oproep om de snelle ontwikkeling van AI te pauzeren. De miljardair was in 2015 een vroege investeerder in GPT-maker OpenAI, maar heeft zich in 2018 plots teruggetrokken. Dit zou zijn vanwege gebrek aan resultaat, maar blijkt nu dus vlak voor de grote doorbraak te zijn geweest.
Elon Musk
© Shutterstock
Shutterstock

Vorige week doken er al berichten op dat Musk zich concreet op AI-gebied ging begeven. De eigenaar van socialnetwork Twitter had namelijk zo'n 10.000 grafische processors (GPU's) aangeschaft, waarmee AI-toepassingen zijn te trainen en te draaien. Die grote GPU-aanschaf was voor één van de twee resterende datacenters van Twitter, meldde Business Insider.

Inhaalslag?

De huidige hype rond kunstmatige intelligentie (AI) heeft er al voor gezorgd dat GPU-topmodellen van chipmaker Nvidia enkele tienduizenden dollars kosten op veilingsite eBay. Het gaat dan om de high-end H100-videokaarten die vorig jaar zijn geïntroduceerd als de nieuwste AI-krachtpatsers. De H100 is de opvolger van de A100 die zo'n tienduizend dollar kost en waar Microsoft eerder enkele tienduizenden stuks van heeft gekocht om een supercomputer voor OpenAI's ChatGPT te maken.

Tesla-, SpaceX- en Twitter-baas Musk blijkt nu soortgelijke ambities te hebben. Hij heeft in februari al enkele onderzoekers van AI-pionier DeepMind in dienst genomen. Dat Britse bedrijf is in 2010 opgericht, in 2014 door Google overgenomen en heeft in 2016 opzien gebaard toen zijn ontwikkelde AI de wereldkampioen Go wist te verslaan.

In 2018 heeft Musk zich plots teruggetrokken van het mede door hem opgerichte OpenAI. De officiële lezing luidde dat zijn exit was vanwege belangenverstrengeling met Tesla. Volgens geruchten zou hij echter zijn geweigerd als CEO. Sindsdien heeft de miljardair flink kritiek geuit op OpenAI.

'Trainen op Twitter-data'

Het nieuwe AI-plan van Musk lijkt nu te zijn om een eigen AI te laten ontwikkelen die dan wordt getraind op de omvangrijke dataset van Twitter, meldt Engadet. De miljardair heeft eerder al openlijk geklaagd dat AI-chatbot ChatGPT van OpenAI wordt gecensureerd om mensen niet voor het hoofd te stoten. De aanpak van OpenAI is 'woke', aldus de man die diverse Twitter-accounts weer heeft hersteld die waren verbannen om extreem-rechtse, sexistische, racistische en andere uitlatingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in