Overslaan en naar de inhoud gaan

Pauze in ontwikkeling AI leverde vooral discussie op, geen besluit

  • Kunstmatige intelligentie is sinds eind 2022 in een stroomversnelling geraakt
  • AI kan een grote negatieve invloed hebben, op vele vlakken
  • Oproep om AI-ontwikkeling te pauzeren is niet en toch wel succesvol geweest
  • Lees ook: OpenAI wil graag AI-regulering van overheid VS

De diverse ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie hebben geen van allen gehoor gegeven aan een oproep voor een pauze in de ontwikkeling van AI. Die pauze moest de wereld de gelegenheid geven zich te bezinnen op de nadelige invloed van de technologie en om dan maatregelen daartegen te nemen. De opstellers van de oproep, verenigd in het Future of Life Institute, geloofden er zelf ook niet in. 

Het Future of Life Institute deed de oproep voor zo'n AI-pauze in maart dit jaar. Nu, een half jaar later, constateert oprichter Max Tegmark van het instituut dat er van de oproep niets terecht is gekomen. Hij uit dit in een artikel bij de Britse krant The Guardian. Het Nederlandse Emerce pakte het Guardian-artikel op.

Te sterke concurrentie

Tegmark zegt tegen The Guardian dat hij zelf niet verwachtte dat het tot een tijdelijke stop zou komen. De belangrijkste partijen in de ontwikkeling van AI zien in zo'n pauze het gevaar dat de concurrentie zich daar niet aan houdt, waardoor de eigen marktpositie verloren gaat.

De oproep, die door veel prominente wetenschappers, politici en topmensen uit het bedrijfsleven werd ondertekend, heeft wel veel discussie opgeleverd. Het ging daarbij niet alleen over de haalbaarheid van zo'n oproep. De discussie ging ook over de noodzaak om veiligheidskleppen te creëren in de ontwikkeling van AI, die sinds eind vorig jaar in een schijnbaar eindeloze stroomversnelling terecht is gekomen.

Open brief  was groter succes dan verwacht

Daarom ziet Tegmark de open brief van het Future of Life Institute wél als een succes. Sterker nog, de brief heeft "meer gevolgen gehad dan ik had kunnen denken", zegt hij in The Guardian. Hij refereert onder meer aan een AI-hoorzitting in de Amerikaanse senaat, maar ook aan een wereldtop over AI Safety die in november ten noorden van Londen werd gehouden (in het voormalige encryptiekraakcentrum Bletchley Park). De open brief heeft het sociaal acceptabel gemaakt om je uit te spreken over de zorgen die mensen hebben over de ontwikkeling zonder weggezet te worden als "paniekzaaiende technofoben", stelt Tegmark nu.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in