Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-secretaresse Microsoft lijkt dicht bij lancering

Microsoft werkt al enige tijd aan een door kunstmatige intelligentie (AI) aangestuurde bot die de virtuele assistent Cortana inzet om gebruikers te helpen bij het inplannen van vergaderingen en afspraken. Deze AI-secretaresse, Calendar.help, zit al sinds 2016 in een private preview. Het lijkt er echter op dat de bot daar binnenkort uit komt en breder beschikbaar wordt.
agenda
© Microsoft
Microsoft

Calendar.help lijkt niet alleen algemeen beschikbaar te worden, maar ook een naamswijziging te krijgen. De url Scheduler.microsoft.com brengt gebruikers nu namelijk naar calendar.help. Daarnaast heeft Microsoft een aantal AI-aangestuurde sessies op het programma voor de conferentie Ignite, waaronder een sessie over Scheduler. Dit heeft ZDNet ontdekt.

Onderhandelen over tijdstip

De sessie over wat waarschijnlijk de productnaam van agenda-AI wordt, noemt Scheduler een 'digitale assistent' en beschrijft het doel van de bot. Dat doel is het plannen van vergaderingen, zodat daar niet meer over heen- en weer gemaild hoeft te worden tussen collega's, vrienden of bekenden. "Scheduler gebruikt natural language processing om je eisen te begrijpen en te onderhandelen over een geschikte tijd met de uitgenodigden", aldus Microsoft. Ook helpt Scheduler bij het vinden van een vergaderruimte en kan het een online-meeting toevoegen.

In een promotievideo prijst Microsoft de kracht van Calendar.help aan om dankzij de 'taalherkenning' in te kunnen springen op een mailconversatie waarin een afspraak moet worden gemaakt. Cortana valt direct te mailen, of simpelweg in de cc van een - al dan niet reeds lopende - conversatie mee te nemen. Microsoft weigert nu echter te reageren op Scheduler en laat weten "niets nieuws" te melden te hebben. Wel is bekend dat er een nieuwe agenda-applicatie uitgerold wordt voor Office 365, en dat de Meetings-app in Microsoft Teams vervangen moet worden.

Microsoft loopt achter

Microsoft zet tegenwoordig hoog in op AI, maar is daarmee voor een deel wel laat. Zo heeft Google al enige tijd in vrijwel al zijn diensten machine learning verwerkt, inclusief in zijn agenda-app Google Calendar. Die SaaS (Software-as-a-Service) kon in 2018 al suggesties doen voor een vergaderruimte op basis van tijd, het aantal uitgenodigde personen en hun beschikbaarheid. Google's webmail Gmail heeft ook al AI-functionaliteit ingebouwd. Dit geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om e-mailantwoorden automatisch aan te maken naar aanleiding van het onderwerp en om tekstinvoer aan te vullen op basis van voorafgaande woorden.

Microsoft heeft de afgelopen jaren wel steeds meer AI-mogelijkheden toegevoegd aan zijn producten en diensten. Zo geeft programmeerpakket Visual Studio nu AI-assistentie bij het ontwikkelen van code, biedt Microsoft een AI-dienst voor security en is er zelfs een AI-webdesigntool die zelfstandig websites kan bouwen.

De promotievideo voor de besloten preview van Microsoft AI-secretaresse Calendar.help:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in