Development

Software-ontwikkeling
HTML5

Webcoding overbodig door Microsoft AI

Een nieuwe AI-webdesigntool van Microsoft bouwt websites op basis van slechts een UI mock-up.

© CC BY-SA 3.0 Erick Dimas
30 augustus 2018

Een nieuwe AI-webdesigntool van Microsoft bouwt websites op basis van slechts een UI mock-up.

Kunstmatige intelligentie (AI) bedreigt niet alleen non-technische of basale beroepen. Webdevelopers kunnen het begin van hun werk kwijtraken aan AI. De Sketch2Code-tool van Microsoft zet schetsen van website-ontwerpen om in functionele HTML-code. De stap van webdesign naar werkende website wordt geautomatiseerd.

De code voor de op AI gebaseerde webdesign- en developmenttool is vrijgegeven op developerssite GitHub, die recent door Microsoft is overgenomen. Sketch2Code converteert handgemaakte tekeningen van user interfaces voor websites. Het zet deze input om in valide HTML-code. Mock-ups door designers zijn zo zonder code kloppen te realiseren als initiële werkende sites. Vervolgens valt er natuurlijk nog wel developmentwerk te verrichten voor meer geavanceerde functionaliteit.

Tekening uploaden naar AI

Voor gebruik van deze webtool moeten gebruikers een afbeelding van UI mock-up uploaden naar de website van de AI-tool. Die past dan een op maat gemaakte beeldanalyse toe om te voorspellen welke HTML-elementen aanwezig zijn in de tekening, en waar precies. Dan worden de handgeschreven notities in de elementen op de designtekening gelezen door een tekstherkenningsservice.

Vervolgens wordt aan de bouw begonnen, waarbij een layout-algoritme de posities bepaald van de gedetecteerde site-elementen om deze te plaatsen op een grid. Een HTML-aanmaaktool gebruikt al deze informatie om de uiteindelijke markupcode te genereren. Naast Microsoft-eigen modellen voor computer vision gebruikt Sketch2Code ook Microsofts online-opslag Azure en services plus api's (application programming interfaces) voor die clouddienst van het bedrijf.

1
Reacties
Peter Mul 30 augustus 2018 14:26

Er is geen spoor van bewijs dat een goed gedesingde website meer conversies opleverd dan een simpele HTML site bij bezoekers die per ongeluk op die site komen en bij prospects.

Hooguit genereerd een design website meer aanvragen.

Net als bij Google Adwoords wordt het succes gemeten in kliks en niet in gegenereerde omzet en dus ligt het niet voldoen van de site aan de verwachtingen altijd aan de opdrachtgevers en niet aan de ontwerpers.

Alle echt grote webwinkels in de wereld hebben een simpel rechttoe rechtaan design, behalve bij de grootste van NL, daar prutst de desing afdeling voortdurend met het ontwerp met als resultaat dat het winkelen daarop steeds langer duurt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.