Overslaan en naar de inhoud gaan

Webcoding overbodig door Microsoft AI

Kunstmatige intelligentie (AI) bedreigt niet alleen non-technische of basale beroepen. Webdevelopers kunnen het begin van hun werk kwijtraken aan AI. De Sketch2Code-tool van Microsoft zet schetsen van website-ontwerpen om in functionele HTML-code. De stap van webdesign naar werkende website wordt geautomatiseerd.
HTML5-code
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

De code voor de op AI gebaseerde webdesign- en developmenttool is vrijgegeven op developerssite GitHub, die recent door Microsoft is overgenomen. Sketch2Code converteert handgemaakte tekeningen van user interfaces voor websites. Het zet deze input om in valide HTML-code. Mock-ups door designers zijn zo zonder code kloppen te realiseren als initiële werkende sites. Vervolgens valt er natuurlijk nog wel developmentwerk te verrichten voor meer geavanceerde functionaliteit.

Tekening uploaden naar AI

Voor gebruik van deze webtool moeten gebruikers een afbeelding van UI mock-up uploaden naar de website van de AI-tool. Die past dan een op maat gemaakte beeldanalyse toe om te voorspellen welke HTML-elementen aanwezig zijn in de tekening, en waar precies. Dan worden de handgeschreven notities in de elementen op de designtekening gelezen door een tekstherkenningsservice.

Vervolgens wordt aan de bouw begonnen, waarbij een layout-algoritme de posities bepaald van de gedetecteerde site-elementen om deze te plaatsen op een grid. Een HTML-aanmaaktool gebruikt al deze informatie om de uiteindelijke markupcode te genereren. Naast Microsoft-eigen modellen voor computer vision gebruikt Sketch2Code ook Microsofts online-opslag Azure en services plus api's (application programming interfaces) voor die clouddienst van het bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in