Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe cyberbewindspersoon Zsolt Szabó: komende jaren veel digitaliseringswerk nodig

De beoogd staatssecretaris digitalisering, Zsolt Szabó, gelooft dat het verbeteren van de digitale dienstverlening kan helpen om het vertrouwen in de overheid terug te winnen. Daarvoor is de komende jaren een forse slag nodig op digitalisering, onder meer op het gebied van ethiek, menselijke maat en weerbaarheid. Dit verklaarde hij in een hoorzitting met Tweede Kamerleden, die beoogde nieuwe bewindspersonen 'uithoren'.

Zsolt Szabó
Capgemini

Het is een nieuw fenomeen in de Tweede Kamer: een hoorzitting met aankomende bewindspersonen, die door Kamerleden werden bevraagd over hun motivatie en cv. Op donderdag 20 juni was het onder meer de beurt aan Zsolt Szabó (PVV), beoogd staatssecretaris van digitalisering en koninkrijksrelaties. Daarnaast werd vandaag ook bevraagd de bewindspersoon waar de post Digitalisering formeel onder valt: Judith Uitermark (NSC), beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

ICT in het hart

Staatssecretaris Zsolt Szabó, die zich er graag op beroept de eerste Nederlander te zijn die in een autonome drone heeft gevlogen, denkt dat drones een grote toekomst hebben voor de Nederlandse economie. Digitalisering is een rode draad in zijn cv, die zich voornamelijk in het bedrijfsleven afspeelt, onder meer bij een dominante ICT-leverancier voor de overheid: Capgemini.

Het voormalige kamerlid en voormalig columnist bij AG Connect refereert aan de lange strijd om de digitale dienstverlening te verbeteren en burgers en bedrijven vooraan te zetten. Er is de komende jaren een forse slag nodig op digitalisering, stelt Szabó, onder meer op het gebied van ethiek, menselijke maat en weerbaarheid. Hij is blij met de recente initiatiefnota Wolken aan de horizon, vanwege de zin ‘besluitvorming over ICT-systemen, die onze digitale infrastructuur bepalen, hoort thuis in het hart van de politiek in plaats van versnipperd door alle bestuurslagen.’

Beleid centraliseren

Hoe dat er volgens hem uitziet, blijkt uit de beantwoording van een vraag van Joost Eerdmans (JA21), over hoe wordt voorkomen dat mooie beloften stranden in de uitvoering. Zsabó wil onderwerpen als AI en cloud beter aansturen door het beleid meer te centraliseren, over de departementen heen, om ervoor te zorgen dat initiatieven zoals de AI Coalitie beter tot hun recht komen dan nu het geval is.

AI gaat komende jaren in de haarvaten van de uitvoeringsprocessen zitten, verwacht Szabó. Hij noemt AI “top of mind”. Op de vraag van Sandra Palmen (NCS) hoe hij AI zou willen inzetten voor bestaanszekerheid, antwoordt hij: “Ik ga er goed over nadenken. Het wordt een van de eerste dingen waar ik de komende tijd met ambtenaren over in discussie ga.”

Klantreis

Jesse Six Dijkstra (NCS) stelt dat onvolkomenheden in de ICT-bedrijfsvoering in grote mate hebben bijgedragen aan het feit dat mensen in de knel raakten. Volgens Szabó moet de klantreis centraal staan in de dienstverlening. “Het zou goed zijn om over silo’s heen te bekijken hoe de periode van geboorte tot dood wordt ingevuld om burgers en bedrijven te bedienen.”

Hij voegt eraan toe dat de ambtenaar, “die nu vaak met zes schermen voor zich zit en een la met papieren en die het dan alsnog bij een collega moet navragen” de kans moet krijgen om de dienstverlening goed uit te voeren. Het verbeteren van het proces zal het vertrouwen van burgers in de overheid verbeteren, verwacht hij.

Een andere uitvoering van dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in