Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie BZK vreest voor veiligheid door ICT-bezuinigingen Rijksoverheid

Het ministerie van Binnenlandse Zaken acht het nodig dat de ICT-dienst van de Rijksoverheid op volle sterkte blijft. Een bezuiniging - zoals de reductie van het ambtenarenapparaat die is opgenomen in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringscoalitie - kan leiden tot gevaren voor de nationale veiligheid. Dat schrijft NRC op basis van een interne analyse van het ministerie van BZK.

ambtenaren, kijken zorgelijk
Shutterstock

De krant heeft een document in handen waarin de plannen van de nieuwe coalitie staan, zoals het terugbrengen van het aantal rijksambtenaren met 22%. In het akkoord wordt beschreven dat bij een flinke sanering in het ambtenarenapparaat er een ontziening is voor uitvoeringsorganisaties, zoals de Belastingdienst, en diensten die zich met de nationale veiligheid bezighouden.

Gevaar dat grote IT-projecten vastlopen

Toch is het ministerie van BZK niet gerust op die belofte. Wanneer de ICT van de Rijksoverheid niet op volle sterkte blijft ontstaan er alsnog gevaren voor de nationale veiligheid, zo stellen ambtenaren in de analyse. Eerder al uitte de IT-branche zijn zorgen over het akkoord. Door te snoeien in het aantal ambtenaren en daarbovenop externe inhuur terug te brengen, kunnen grote IT-projecten vastlopen.

Uit de interne analyse, waar ook andere ministeries aan meeschreven, wordt verder duidelijk dat ambtenaren het nieuwe akkoord erg lastig, riskant en onhaalbaar vinden. In de ambtelijke analyse wordt volgens de krant geschreven dat het ontbreekt aan benodigde extra financiële middelen om ambitieuze maatregelen te nemen en doelstellingen te behalen. Ook wordt er gevreesd dat veel maatregelen op gespannen voet staan met de Grondwet en internationale verdragen.

Dit artikel is in een langere uitvoering verschenen op iBestuur en op Binnenlands Bestuur, zustertitels van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in