Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland krijgt geen minister van Digitale Zaken

Nederland krijgt geen minister van Digitale Zaken. De vier coalitiepartijen, PVV, VVD, NSC en BBB, hebben besloten om drie nieuwe ministeries te creëren: Asiel en Migratie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Klimaat en Groene Groei. De PVV krijgt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitale Zaken.

Den Haag
Shutterstock

Zoals het er nu uitziet blijft de digitale economie onder het ministerie van Economische Zaken (EZ) vallen, de digitale samenleving onder Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), digitale weerbaarheid en cybersecurity onder Justitie en Veiligheid, digitale vaardigheden onder het ministerie van Onderwijs (OCW), digitale duurzaamheid onder Klimaat en Groene Groei en de digitale infrastructuur onder Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

'Zo blijft het behelpen'

De eerste reacties op het bericht op LinkedIn getuigen van teleurstelling. "Maar liefst drie nieuwe ministeries maar helaas niet voor Digitalisering. En qua bewindspersonen blijft het bij een halve staatssecretaris. Zo blijft het behelpen", schrijft adviseur, voormalig Kamerlid en voormalig IT-politicus van het Jaar Kees Verhoeven.

"We hebben dringend behoefte aan een nationale visie op AI en die moet dus door minimaal zes ministeries geschreven worden. Terwijl Nederland het digitale beleid versnippert, denderen Microsoft, Google en Amazon gewoon door."

'Gemiste kans'

"Helemaal met jou eens, Kees. Een gemiste kans!", reageert cybersecurity-adviseur en voormalig CISO Fred Streefland. Hij heeft begin dit jaar bij AG Connect zijn pleidooi uiteengezet voor een minister van Digitale Zaken: beter laat dan nooit. Maar het blijkt nu er voorlopig dus níet van te komen, ondanks de eerdere aanbeveling van het Adviescollege ICT-toetsing.

Hillary Richters, directeur bij Deloitte vindt het "diep en diep triest". Zij zegt: "In de wereld waar digitalisering op #1 staat kan ik hier met mijn pet niet bij".

Een kortere versie van dit artikel is eerder verschenen op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in