Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister voor Digitale Zaken, beter laat dan nooit

Vanuit de markt klinkt er al langer de roep om een minister voor Digitale Zaken en daar komt nu een oproep vanuit adviesorgaan AcICT bij. Iemand die al tien jaar loopt te verkondigen dat er een ministerie voor Digitale Zaken moet komen, is voormalig CISO en nu CTO Fred Streefland. Hij is "indeed wel blij dat er eindelijk beweging in deze zaak zit".

blije man
Shutterstock.com

Onze huidige wereld is digitaal. En is de afgelopen 20 jaar alleen maar digitaler geworden. Alles en iedereen is op dit moment of wordt binnenkort via het internet met elkaar verbonden. Het is dan ook best wel onbegrijpelijk dat pas in 2024 een advies wordt uitgebracht om een ninister van Digitale Zaken in het nieuwe kabinet vorm te geven.

Glas halfvol

Maar, het belangrijkste gegeven is dat er nu wel een concreet voorstel wordt gedaan voor een Minister van Digitale Zaken richting de formateur van het nieuwe kabinet. Het begin is er.

Ik weet ook wel dat er wel een staatssecretaris is die ook ‘Digitalisering’ in haar portefeuille heeft. En dat er een digitale commissie is van enkele Tweede Kamerleden. Maar er was nog geen minister (of ministerie) met echt mandaat.

In de brief van het Adviescollege ICT Toetsing staan enkele punten genoemd waar een minister van Digitale Zaken zorg voor moet dragen en dit zijn allemaal valide punten. Ik zou er wel graag bij willen zetten dat deze 6 punten niet het volledige takenpakket behelzen, maar absoluut nogmoeten worden aangevuld. Maar, nogmaals het begin is er.

Nog 2 belangrijke taken

Hopelijk zijn deze 6 ‘argumenten’ van het AcICT voldoende om het nieuwe kabinet te overtuigen dat er een minister voor Digitale Zaken moet komen. Persoonlijk ben ik van mening dat deze lijst van ‘taken’ zou moeten worden uitgebreid met minimaal twee belangrijke punten; vooral om dit verzoek nog meer kracht bij te zetten.

1) De aansturing voor de verbetering van de cyberweerbaarheid van de BV Nederland (en vooral de kritieke infrastructuur) zou binnen de taken moeten vallen van deze minister;

2) De verantwoordelijkheid voor het opstellen en managen van een programma voor de digitale geletterdheid voor op scholen. Digitale Zaken moet in het curriculum komen van lager en middelbaar onderwijs. Het zou een vak moeten worden.

Wordt vervolgd!

Maar, zoals aangegeven is het glas halfvol, want er is nu een officieel schrijven naar de formateur met een concreet advies voor een minister voor Digitale Zaken en dit onderwerp zal zeker worden besproken in de formatie.

My two cents.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
HP
Han Plaatsman 30 januari 2024

Als het maar niet die uit Zweinstein ontsnapte heks wordt.

HP
Han Plaatsman 30 januari 2024

Als het maar niet die uit Zweinstein ontsnapte heks wordt.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in