Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister voor Digitale Zaken nodig in nieuw kabinet, zegt Adviescollege ICT-toetsing

Het nieuwe kabinet moet een minister voor Digitale Zaken krijgen, pleit het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT). Deze nieuwe regeringsfunctionaris moet er onder meer voor zorgen dat de ICT-systemen van de overheid beter worden en dat er nieuwe toepassingen komen. Dit kan dan burgers, bedrijven en Nederland verder vooruit helpen.

digitale zaken
Shutterstock

Het adviesorgaan heeft donderdag een brief aan informateur Ronald Plasterk gestuurd. Volgens het college zijn er "zeer veel en zeer complexe digitaliseringsactiviteiten" bij de overheid. Die hebben veel gebruikers, veel gegevens en veel toepassingen.

"Als er iets misgaat, kan dat grote gevolgen hebben voor het persoonlijk leven van burgers", aldus het adviesorgaan. Ook bedrijven kunnen last hebben van falende IT-aanpak bij en door de overheid. Projecten om zulke systemen te vervangen zijn "kostbaar en traag", en mislukken vaak doordat ze te moeilijk zijn of doordat de overheid te hoge eisen stelt.

Nadenken over digitale uitvoerbaarheid

De minister voor Digitale Zaken zou onder meer moeten regelen dat iedereen die beleid maakt, nadenkt over "de digitale uitvoerbaarheid". Daarnaast stelt AcICT dat digitale regie, digitale realisatie, digitale innovatie, digitale duurzaamheid en digitale regulering de belangrijkste onderwerpen zijn die de nieuw aan te stellen minister voor Digitale Zaken moet oppakken.

Digitale overheidsdiensten als DigiD en MijnOverheid zouden ook onder de nieuwe ministerspost moeten vallen. Het huidige, demissionaire kabinet heeft een staatssecretaris voor Digitalisering. Dat is Alexandra van Huffelen (D66). Zij is de eerste bewindspersoon met een aparte portefeuille digitalisering.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
DR
Daan Rijsenbrij 29 januari 2024

Als IT-onderlegde burger maak ik mij druk over de IT-legacy en data-chaos bij de rijksoverheid.
Daarom heb ik twee open brieven geplaatst in IT-Executive.
Eerste brief aan de informateur (Ronald Plasterk): https://itexecutive.nl/opinie/geachte-informateurs-neem-het-it-probleemdossier-mee.
Deze brief is ook fysiek gestuurd aan hem door Rob Beijleveld.
Antwoord van Ronald: ‘Er is geen ruimte in mijn agenda voor dit onderwerp’.
Voor het formatieproces (vorming kabinet) heb ik nog een tweede open brief geplaatst in IT- Executive: https://itexecutive.nl/opinie/voor-overheids-it-is-doorzettingsmacht-nodig.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in