Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaal stembusakkoord voor oa minister Digitale Zaken, ondertekend door 7 politieke partijen

Zeven politieke partijen hebben een stembusakkoord ondertekend voor de bescherming van mensenrechten bij digitalisering. Het gaat onder meer om garanties voor toezicht op AI en de komst van een minister van Digitale Zaken.

Het digitaal stembusakkoord is dit weekend tijdens het Impakt Festival in Utrecht ondertekend door D66, GroenLinks/PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie en Bij1. Het akkoord is een gezamenlijk initiatief van Amnesty International, Bits of Freedom, de Open State Foundation, PublicSpaces, SETUP en het Waag Futurelab. Deze organisaties stellen dat de mensenrechten online niet goed genoeg beschermd zijn, terwijl digitale ontwikkelingen er grote invloed op hebben.

Geen gedeelde post, maar volledige minister

In het akkoord staan 12 maatregelen op het gebied van digitalisering, mensenrechten en de rechtsstaat die in de komende kabinetsperiode uitgevoerd zouden moeten. Het gaat daarbij onder meer om een flinke groei van het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens naar minimaal 66 miljoen euro in 2025. Nu krijgt zij nog 37,8 miljoen en voor 2024 is een stijging tot 40 miljoen gebudgetteerd.

Ook wordt gepleit voor een minister van Digitale Zaken in het kader van het op orde brengen van de datahuishouding van de overheid. Die bewindspositie is dan in plaats van de huidige opzet waarbij er een staatssecretaris (nu demissionair) is voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering. De persoon die deze functie vervult, valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

AI en algoritmes controleren

Tevens willen de ondertekenaars zich inzetten voor toezicht op AI en besluitvorming op basis van algoritmes en een onafhankelijke digitale publieke ruimte waar mensen niet zonder verdenking gemonitord of vervolgd kunnen worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in