Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech-kieswijzer vernieuwd voor verkiezingen komende maand

Technologiebewuste burgers die zich beter willen voorbereiden op de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer kunnen zich nu wenden tot de Technologie Kieswijzer. Die hulp om partijplannen door te nemen op ICT-thema's staat nu in een geüpdatete versie online. Daarbij is input van de politieke partijen meegenomen. 

"De kansen en bedreigingen van de digitaliserende samenleving stonden de afgelopen tijd weer volop in het nieuws. Denk aan de discussies over ChatGPT en de mobiel in het onderwijs. De felle debatten over de mogelijke komst van gigantische datacenters. En de demonstraties van Extinction Rebellion die leidden tot vragen over digitale surveillance. We hebben de Technologie Kieswijzer daarom een flinke update gegeven en nieuwe onderwerpen toegevoegd", aldus de aankondiging van de vernieuwde kieswijzer voor tech-onderwerpen.

IT-politicus van het jaar

Daarbij wordt gesteld dat de politieke aandacht voor digitale zaken beperkt blijft. Dit ondanks de verregaande invloed van digitale technologieën op de samenleving. AG Connect belicht dit al jaren en houdt met oog op verandering hiervan de jaarlijkse verkiezing IT-politicus van het jaar. Daarbij worden extern aangedragen kandidaten door een onafhankelijk expertpanel gekeurd, waarna lezers dan uit die selectie een winnaar kiezen.

De vernieuwde Technologie Kieswijzer biedt Nederlanders hulp om hun eigen standpunten op het gebied van digitale zaken te vergelijken met de standpunten van politieke partijen. "In de kieswijzer beantwoord je zeventien vragen over de rol van technologie in de samenleving. Een traditionele stemhulp werkt vaak met stellingen, waarmee je het wel of niet eens bent. De Technologie Kieswijzer doet dat niet. Per vraag kies je uit vijf mogelijke oplossingen voor een probleem. Zo krijg je een genuanceerder beeld van jouw politieke voorkeur", luidt de belofte.

Algemene stemwijzers

Naast de op ICT gerichte Technologie Kieswijzer krijgen Nederlanders vanuit andere bronnen ook informerende middelen aangereikt voor het bepalen van hun stemgedrag. Zo wordt vandaag de StemWijzer van ProDemos gelanceerd, als eerste algemene stemhulp voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Later volgen nog andere stemhulpen, zoals het Kieskompas. Eerder lanceerde ProDemos al de StemmenTracker, waar mensen kunnen zien hoe partijen de afgelopen tijd over verschillende onderwerpen in de Tweede Kamer hebben gestemd.

30 stellingen

De StemWijzer telt dertig stellingen, gekozen uit een lijst van 95 stellingen. Ze zijn opgesteld door een redacteur die alle (concept)programma's die beschikbaar waren van politieke partijen heeft bekeken. Ook is gekeken naar wat in het nieuws kwam en wat kiezers zelf aangeven belangrijk te vinden. De stellingen zijn vervolgens voorgelegd aan partijen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
DR
Daan Rijsenbrij 25 oktober 2023

Zie ook: https://www.linkedin.com/pulse/voorlopige-rangorde-digitale-interesse-politieke-daan-rijsenbrij

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in