Overslaan en naar de inhoud gaan

ASML-topvrouw op kandidatenlijst van Pieter Omtzigts nieuwe politieke partij NSC

De nieuwe politieke partij van ex-CDA'er Pieter Omtzigt heeft op de nu onthulde kandidatenlijst veel oud-partijgenoten en lokale politici staan, maar ook de juriste die jaren terug intern bij de Belastingdienst alarm sloeg over toeslagen én een topvrouw van chipmachinemaker ASML.

stemmen
verkiezingen

Omtzigt zei "ontzettend trots" te zijn op de 44 kandidaten op zijn lijst. Hij wilde nog niet zeggen wie zijn premierskandidaat zal worden. Door een fout op de partijwebsite is de lijst voortijdig uitgelekt. Daarbij staat op plaats twaalf Femke Zeedijk-Raeven, die sinds eind 2013 werkzaam is bij ASML.

Bij die Nederlandse producent van complexe machines om chips te fabriceren is zij in de loop der jaren onder meer teamlead decision support geweest en business development manager. Sinds januari dit jaar is Zeedijk-Raeven decision support consultant, waarbij ze het strategische decision supportteam van ASML ondersteunt.

'De directeur strategie'

In diverse nieuwsberichten over de kandidatenlijst van Omtzigts NSC wordt gesproken van "de directeur strategie van ASML". Op de officieel onthulde lijst van NSC wordt ze niet zo genoemd, maar wordt ze omschreven als ondersteuner van strategische beslissingen die ook verbindingen weet te leggen. Voorheen was de topvrouw van ASML verbonden aan D66, waar ze op een lokale website van die politieke partij nog wel voorkomt, zij het niet (meer) met volledige profielpagina.

Begin deze maand heeft ASML's hoogste baas Peter Wennink nog zijn bezorgdheid geuit over een "gebrek aan visie bij de overheid". Dit in het licht van de wereldwijde wedloop met technologie, waarbij Nederland met ASML een belangrijke rol vervult tussen het grote China en de Verenigde Staten in. Daarbij heeft Wennink ook gepleit voor meer kennismigranten, maar dat druist in tegen de teneur in politiek Den Haag, meldde de NOS toen.

Kennismigranten en tech-industrie

Ook Pieter Omtzigt, die begin september de grootste was in de peilingen, heeft recent aangegeven dat hij migratie wil inperken; door arbeids- en studiemigratie aan te pakken. D66-minister Dijkgraaf van Onderwijs heeft er eerder dit jaar bij onderwijsinstellingen op aangedrongen om werving van buitenlandse studenten stop te zetten. En ook om meer les te geven in het Nederlands.

Wennink vindt dat juist raar, zei hij in een uitzending van tv-programma Nieuwsuur. "De hele technologie-industrie spreekt Engels. Je kan een internationale student die bij ons komt werken niet vragen om de Nederlandse taal machtig te zijn." Volgens de topman kan ASML, waar wel 124 verschillende nationaliteiten werken, niet overeind blijven zonder expats.

Deelname in heel Nederland

Pieter Omtzigt doet met zijn nieuwe politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) mee in heel Nederland. Hij zei tijdens de presentatie van zijn kandidatenlijst in perscentrum Nieuwspoort dat hij in alle twintig kieskringen handtekeningen gaat ophalen. Eerder zei hij nog dat hij niet wilde dat zijn partij te snel te groot zou worden. Meedoen in slechts een paar kieskringen zou het aantal stemmen op zijn partij binnen de perken kunnen houden. In de peilingen scoort Omtzigt steevast erg hoog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in