Overslaan en naar de inhoud gaan

AcICT doet oproep aan politieke partijen: meer aandacht voor digitale overheid

Het nieuwe kabinet moet serieus werk maken van de doorontwikkeling van de digitale overheid. Dat stelt het Adviescollege ICT-toetsing in een advies aan alle politieke partijen, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november van dit jaar.

rijksoverheid
Rijksoverheid
Shutterstock

Het adviescollege ziet dat de Rijksoverheid jaarlijks grote bedragen in ICT investeert om beleid en wetten te kunnen uitvoeren, maar dat gaat niet altijd goed doordacht. “Een slimmere aanpak bespaart tijd en geld, en verhoogt de kwaliteit van dienstverlening en de effectiviteit van beleid.”

Nieuwe wetgeving moet uitvoerbaar zijn

Inmiddels heeft AcICT meer dan honderd adviezen uitgebracht aan ministeries en uitvoeringsorganisaties. ”Op basis van deze ervaring bepleit het AcICT dat bij het maken van beleid en wetgeving in een vroeg stadium rekening gehouden wordt met de digitale uitvoerbaarheid daarvan. Dit betekent dat ICT-deskundigen vroegtijdig betrokken moeten worden om goed te kijken welke ICT-ingrepen nodig en haalbaar zijn om beleid en wetgeving uit te kunnen voeren”, zo schrijft AcICT in haar oproep.

Volgens het adviesorgaan de omvang en complexiteit van informatiseringactiviteiten bij de rijksoverheid inmiddels ongekend groot. “Er is sprake van een grote diversiteit aan belanghebbenden, gebruikers, gegevens, afhankelijkheden en functionaliteiten. De betrouwbaarheidseisen liggen hoog en er moet altijd verantwoording afgelegd kunnen worden over het verleden. Dit is een grote uitdaging.”

Meer lerend vermogen

AcICT doet een oproep voor meer lerend vermogen en samenwerking tussen verschillende overheden, maar ook dat overheidsorganisaties getalenteerde mensen op het gebied van informatisering aan zich weten te binden en zo effectief inzetten. “Bovendien moet voldoende tijd, aandacht en middelen worden besteed aan het onderhouden en beheren van de huidige ICT-systemen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet alleen op uitvoerend niveau, maar vergt diepgaande bestuurlijke aandacht.”

De ICT-waakhond ziet dat er bestuurlijk voortgang is geboekt, door onder meer het CIO-stelsel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken. In de komende regeerperiode zijn nog meer stappen nodig. AcICT hoopt daarom op een minister voor Digitale Zaken die op kabinetsniveau het belang van de voortgaande digitalisering van de overheid behartigt, zodat het belang van digitale uitvoerbaarheid genoeg aan bod komt en er wordt ingespeeld op Europese wet- en regelgeving op het terrein van digitalisering.

Meer kennis nodig

AcICT wil verder dat voorstellen voor nieuw beleid goed zijn doordacht als het gaat om digitale uitvoerbaarheid, met onder meer een ‘digitale paragraaf’ bij nieuwe wetgeving. Daarnaast is een sterke Tweede Kamercommissie Digitale Zaken nodig. Dit moet gewaarborgd blijven. Ook moet de ICT-kennis bij bewindslieden en Kamerleden verder vergroot worden, om nieuwe wetgeving en beleid te kunnen beoordelen op digitale uitvoerbaarheid.

Tot slot hoopt AcICT dat er wordt geïnvesteerd in aantrekken en behouden van informatiseringdeskundigheid binnen de overheid, zowel voor het uitvoeren van nieuwe projecten als voor het beheren van de huidige systemen. “Bied niet alleen een aantrekkelijke werkomgeving, maar draag ook een inspirerende missie uit.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in