Overslaan en naar de inhoud gaan

AcICT vernietigend over onnodig risicovol softwareproject Rijkswaterstaat

Het zal even slikken geweest zijn voor Rijkswaterstaat nadat het Adviescollege ICT (AcICT) zijn advies voor een mega-softwareproject bekendmaakte. Het project BEST2DO, waarmee de software van twee grote stormvloedkeringen vervangen moest worden, kan terug naar de tekentafel.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat
Rijksoverheid

Het project bevindt zich al in de laatste aanbestedingsfase en is goed voor zo’n 32 miljoen euro, inclusief beheer en onderhoud. Zowel de software als hardware van bedienings- en besturingssystemen moeten worden vervangen.

AcICT heeft in zijn advies aanbevelingen beschreven om de aanpak te verbeteren. De projectleiders kunnen weer terug naar de tekentafel, want één ervan luidt dat bestaande software in gebruik moet blijven, tenzij de betrouwbaarheid niet voldoende is. Alleen de hardware moet worden vervangen.

Onnodig grote risico's

Het adviesorgaan laat weinig heel van de plannen en stelt dat het project in de huidige opzet onnodig grote risico’s met zich meeneemt die de veiligheid op het spel zet van een gebied waar twee miljoen burgers wonen.

Minister Harbers schrijft in een reactie dat het advies wordt opgevolgd. "In overleg met AcICT is geconcludeerd dat er meerdere vormen van hergebruik zijn en dat de kwaliteit van de huidige software beter benut kan worden. Daarom stopt Rijkswaterstaat de huidige aanbesteding en wordt de bestaande software gemigreerd naar nieuwe hardware.”

Meer tijd

Door het staken van de plannen is er meer tijd om de aanbesteding beter voor te bereiden en tegelijkertijd de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van beide bedienings- en besturingssystemen te borgen. De eisen en het verbeteren van het functioneel ontwerp moet van AcICT beter worden uitgewerkt en er moet een volwaardige testomgeving voor de software worden gerealiseerd.

Omdat het project door de wijzigingen in de opzet een langere doorlooptijd krijgt, neemt Rijkswaterstaat aanvullende maatregelen om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de kering te borgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in