Overslaan en naar de inhoud gaan

Partijen vrezen dat kabinet te snel wil met software Omgevingswet: 'Wacht advies AcICT af'

Het Adviescollege ICT-toetsing kan de betrouwbaarheid en stabiliteit van de software van de Omgevingswet nog niet beoordelen, zo blijkt uit een briefing aan de Eerste Kamer. GroenLinks, PvdA, SP en PvdD willen daarom dat nog geen definitieve invoerdatum wordt bepaald voor de Omgevingswet.
Den Haag Muzenplein
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Donderdag dienden de vier partijen in de Tweede Kamer een motie in waarin wordt opgeroepen om eerst een positief advies van het Adviescollege ICT-toetsing over de software af te wachten voordat er een definitieve invoerdatum wordt bepaald. Na de twee eerdere adviezen met snoeiharde kritiek van BIT (Bureau ICT Toetsing) moest het kabinet meerdere keren terug naar de tekentafel.

Begin dit jaar werd de invoering van de Omgevingswet voor de vijfde keer uitgesteld, naar januari 2024. Toch klinken er vanuit het kabinet inmiddels ook optimistische geluiden over de staat van de software, waaraan al vele jaren wordt gewerkt. Volgens minister De Jonge is het bedrijfsleven positief over de werking van de tot nu toe gerealiseerde software. Tot 1 juni 2023 geldt inmiddels een ‘stabiliseringsperiode’ waarin geen grote nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd. Dat de planning nu niet gehaald wordt, zou uitgesloten zijn.

Goede software noodzaak

Niet iedereen deelt het optimisme. De vier partijen schrijven in de motie dat een goed functionerend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), oftewel de software die het digitaal aanvragen van vergunningen mogelijk moet maken, noodzakelijk is om de Omgevingswet in werking te kunnen laten treden. In een briefing liet het Adviescollege ICT-toetsing deze week aan de Eerste Kamer weten dat de betrouwbaarheid en stabiliteit van de software op dit moment nog helemaal niet beoordeeld kan worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in