Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaliseringsexpert van VVD wordt genoemd als PVV-opvolger voor Van Huffelen

CapGemini-topman en digitaliseringsexpert Zsolt Szabó (1961) wordt mogelijk staatssecretaris digitalisering en koninkrijksrelaties namens de PVV in het kabinet Schoof. Dat meldt de NOS. Szabó wordt de tweede staatssecretaris die deze terreinen combineert, na D66’er Alexandra van Huffelen. Zij is door lezers van AG Connect benoemd tot IT-politicus van het Jaar.

Zsolt Szabó
ECP

Szabó is afkomstig van Capgemini Nederland BV, waar hij zich sinds 2007 als vicepresident bezighoudt met dienstverlening in de publieke sector. Capgemini is dé dominante ICT-leverancier bij overheidsprojecten, bleek onlangs uit een inventarisatie van iBestuur.

Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Infofilter, die het Bel-me-niet-register beheert, en vicevoorzitter van het bestuur van ECP.nl. Ook vermeldt zijn LinkedIn-profiel dat hij lid is van de raad van advies van een Hongaars businessnetwerk. Tot eind 2018 was Szabó columnist bij AG Connect en hij werd begin 2020 als digitaliseringspionier genoemd door toenmalig IT-politicus van het Jaar Kees Verhoeven.

Tegenstander van open source

De door NOS als nieuwe cyberbewindspersoon genoemde Szabó is nu nog altijd lid van de VVD. Hij wordt door de PVV naar voren geschoven, meldt Tweakers. Van 2003 tot 2006 was Szabó woordvoerder van de VVD-fractie voor ICT en ontwikkelingssamenwerking en tweede woordvoerder voor Buitenlandse Zaken.

In die tijd gold hij als een uitgesproken tegenstander van de inzet van opensourcesoftware door de overheid (‘OSS-fetisjisme’). Inmiddels is opensourcesoftware en open source wijze van werken gemeengoed binnen de overheid en geldt het als een middel om de digitale onafhankelijkheid van de overheid van grote IT-bedrijven te versterken.

Vanuit zijn functie bij Capgemini bepleit hij al jaren de noodzaak van een goede samenwerking tussen overheid en marktpartijen. “De veranderingen die de digitale transformatie teweegbrengen zijn zo groot, dat kunnen overheid en markt alleen in samenwerking goed vormgeven.”

Vertrouwen in digitalisering

In algemene zin heeft Szabó alle vertrouwen in digitalisering: in zijn columns voor AG Connect uit 2017 en 2018 beschreef hij vergrijzing als kans voor digitale overheidsdienstverlening, cryptovaluta als méér dan een hype en drones als een oplossing voor files. Over de mogelijkheden van technologie schreef hij in 2017 het boek ‘Linkse & rechtse ICT. Op het snijvlak van ICT, politiek, bestuur en samenleving’.

Szabó studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit. Voordat hij in de Tweede Kamer kwam, was hij minder dan een jaar directeur Informatiebeleid Openbare Sector bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij zat in de raad van bestuur van Openet Telecom en was manager bij CMG Telecommunications.

Onder BZK

Als staatssecretaris digitalisering en koninkrijksrelaties valt hij onder het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), waar voormalig rechter en Kamerlid Judith Uitermark de scepter zal zwaaien. De nummer drie op de lijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC) hekelt de steeds zakelijkere opstelling van de overheid tegenover burgers in een complexe samenleving. "De overheid is geen bedrijf", stelt ze op de website van NSC.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustersite van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in