Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaar 2.0 is dood, lang leve Ambtenaar 3.0!

In 2008 startte Davied van Berlo, toenmalig ambtenaar bij het ministerie van LNV, Ambtenaar 2.0. Van Berlo zag de voordelen van het gebruik van IT als ondersteuning voor het dagelijkse werk van ambtenaren. Tegen zijn ambtsgenoten zei hij destijds: "Tegelijkertijd maak ik zelf gebruik van diverse nieuwe instrumenten om mijn project ook beter te kunnen uitvoeren.
Gemeentehuis Den Haag
© CC BY SA 3.0 - Wikipedia
CC BY SA 3.0 - Wikipedia

Dat is een verantwoordelijkheid die elke ambtenaar heeft: om na te gaan waar deze vernieuwingen gevolgen hebben voor je werk én om alle middelen te benutten die jouw werk efficiënter en effectiever maken."

Tien jaar na de introductie van Ambtenaar 2.0 werd op 12 oktober jl. de allerlaatste Ambtenaar 2.0-dag georganiseerd. Terugkijkend kan alleen maar worden geconcludeerd dat het initiatief van Van Berlo als waardevol en succesvol mag worden bestempeld. Met weinig financiële middelen en slim gebruikmakend van de mogelijkheden die het internet biedt, heeft hij een platform op het internet weten op te bouwen van ambtenaren die geloven in de kracht van een netwerksamenleving waarbij cocreatie leidt tot betere dienstverlening aan burgers en bedrijven. Cocreatie tussen overheden, maatschappelijke organisatie en burgerinitiatieven.

Een platform van ambtenaren die geloven in de kracht van een netwerksamenleving waarbij cocreatie leidt tot betere dienstverlening aan burgers en bedrijven

Een interessante verandering in de wijze waarop ambtenaren – zelf was ik in het verleden een van hen – de dienstverlening aan burgers en bedrijven benaderen. Een verandering van ‘van binnen naar buiten’, vanuit de professie gedreven. Maar tegelijkertijd ‘van buiten naar binnen’, als onderdeel van het ketenproces. Met de luiken open dus, ondersteund door het internet, en andere innovaties op het gebied van IT.

Ambtenaar 2.0 is echter niet meer. Dus hoe nu verder? Onze netwerksamenleving is volop in beweging. Denk aan de decentralisatie van uitvoeringstaken, een versnippering van het politiek speelveld, zich via hun smartphone emanciperende burgers en demografische aardverschuivingen door immigratie en een extreme vergrijzing in de komende decennia.

Het klinkt mogelijk paradoxaal, maar die vergrijzing kan een interessante case zijn om Ambtenaar 3.0 tot volle wasdom te laten groeien. Koppel onderwerpen die samenhangen met de vergrijzing aan 3.0-overheidsdienstverlening, op basis van de frisse aanpak die wij kennen van Ambtenaar 2.0. Bijvoorbeeld aan thema’s zoals zelfstandig wonen, zorg in de buurt, toegesneden voorzieningen, mobiliteit en langer doorwerken. Dan komen er zeker waardevolle ideeën bovendrijven over de manier waarop nieuwe uitdagingen kunnen worden opgevangen en op welke wijze ambtenaren hun diensten aan de samenleving zullen leveren.

Het gaat hier dan om zaken als de vraag welke organisatorische inrichting er nodig is vanuit de overheid en welke uitvoeringsprocessen en expertise hierbij passen. Dit alles ondersteund door ontwikkelingen rond innovaties zoals onder meer artificial intelligence, blockchain en RPA. Vergrijzing als opmaat voor vernieuwing; lekker en effectief out of de box denken, net als toen bij Ambtenaar 2.0. Leve Ambtenaar 3.0!

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 11, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in