Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-politicus van het Jaar 2023: Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering

Toevallig samenvallend met het bereiken van een regeerakkoord door de vier formerende partijen is er nu de bekendmaking van de IT-politicus van het Jaar. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, is voor 2023 de winnaar. Zij ontvangt deze jaarlijkse award van AG Connect, die nu is verzorgd in samenwerking met iBestuur.

Alexandra van Huffelen

Nederlands eerste bewindspersoon met expliciet digitale zaken in de portefeuille heeft nu wel haar afscheid als staatssecretaris in het vooruitzicht. Het werk dat zij heeft verricht, heeft haar kritiek maar ook lof opgeleverd. Wat zich nu ook uit in het winnen van de 'onderscheiding' IT-politicus van het Jaar. De lezers van AG Connect, zustertitel iBestuur, en digitaal geëngageerde lezers van zustertitel Binnenlands Bestuur hebben met grote meerderheid voor haar gekozen.

Minister Digitale Zaken?

“Het is een mooie erkenning voor al het werk dat ik samen met een groot team bij het ministerie kan doen,” zegt ze bij de uitreiking van de bokaal. Dat fysieke bewijs van de IT-politieke award is overhandigd door hoofdredacteur Arnoud van Gemeren. "Onze lezers waarderen blijkbaar wat zij de laatste jaren voor elkaar heeft gekregen", verklaart hij.

Van Huffelen pleit nu ook voor voortzetting van het takenpakket dat zij als bewindspersoon voor digitale zaken toebedeeld heeft gekregen. "Digitalisering is een ongelooflijk belangrijk onderwerp in ons dagelijks leven. Er moet vanuit de regering echt iemand zijn die technologische ontwikkelingen in de gaten houdt, beleid maakt om ervoor te zorgen dat we niet te afhankelijk worden van anderen en dat we in Europa, samen met andere landen, gezamenlijk technologie weten te reguleren."

Niet in kabinet met PVV

De aankomende vorming van het nieuwe 'kabinet Wilders' betekent een exit voor Van Huffelen. Zij heeft al snel na de verkiezingen laten weten beslist niet in een kabinet te gaan zitten met de PVV. "Het is voor de overheid jammer dat ze zo’n enthousiasmerende bewindspersoon op Digitale Zaken moet gaan missen", zegt hoofdredacteur Van Gemeren. "Van Huffelen heeft kleur gegeven aan wat veel bestuurders als complexe materie ervaren."

AG Connect heeft een uitgebreid gesprek met Van Huffelen gehad over haar werk, ambities, wensen en het winnen van de titel IT-politicus van het Jaar. Deze verkiezing is een initiatief van AG Connect en wordt uitgereikt sinds 2016. Dit jaar mochten de lezers van AG Connect, iBestuur en Binnenlands Bestuur hun stem uitbrengen op 20 kandidaten.

Voorgaande winnaars

Politici die de prijs eerder hebben ontvangen zijn Renske Leijten (2022), voorgegaan door Lisa van Ginneken (2021), met daarvoor Jan Middendorp (2020), Kees Verhoeven (2019 én 2016) en Martin Wörsdörfer (2017). De award is in 2018 niet uitgereikt wegens een gebrek aan geschikte kandidaten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in