Groene AI
Begin juli 2024 was er weer verontrustende berichtgeving over het energiegebruik en CO2-uitstoot van Google: 13% stijging in een jaar. Gelukkig, in 2030 zal Google energieneutraal zijn. Alles komt goed. Maar we hebben in de EU afgesproken dat we de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 55% terugbrengen t.o.v. 1990, de tijd vóór het World Wide Web, zonder mobiele telefoons met FaceTime, toen AI vooral brute kracht op mainframes was om Gary Kasparov te verslaan.
We droomden in 1990 van meer vrije tijd, vrije uitwisseling van kennis nu de muur was gevallen, welvaart voor iedereen. 'Big Brother' was de dystopie van George Orwell. Geld werd verdiend door bedrijven met betere medische apparatuur en betere productiviteit van de landbouw, zodat meer monden konden worden gevoed.
Tegenwoordig wordt het geld verdiend door bedrijven die informatie verwerken, waardoor we minder vrije tijd hebben dan ooit: we moeten permanent aanstaan waarbij we gratis content creëren die nauwelijks gemodereerd wereldwijd wordt verspreid. We spreken wel over vliegschaamte, maar niet over communicatieschaamte. Sinds eind 2022 zijn er ook de nog meer energievretende ''kennis' machines' (let op de dubbele aanhalingstekens) bijgekomen. De AI-geest is nu echt uit de fles.
Hadden we het eerst over de bias van AI, nu gaat het zelfs over AI-hallucinaties. Wat mij zorgen baart, is dat zoveel geld wordt besteed aan diensten bij Big Tech dat daardoor minder geld beschikbaar is voor producten en diensten die echt bijdragen aan welzijn en welvaart. Waar het niet volstaat om te extrapoleren wat het volgende woord is op basis van zillion documenten, maar diepe ervaringskennis nodig is om bijvoorbeeld kernfusie mogelijk te maken. Waar heel veel menskracht en graafwerk nodig is om kinderen in een leefbare omgeving te laten opgroeien.
We hebben groene AI nodig, het soort dat nu in de machines van ASML wordt gebruikt om de chips nog energiezuiniger te maken. Dat is AI met aantoonbare efficiency en effectiviteit. AI gebaseerd op wiskundige, natuurkundige en scheikundige principes van eeuwen, die ook nu nog gelden. Principes die leiden tot de juiste materialen op de juiste plaats op de juiste tijd met de juiste eigenschappen, waardoor we verspilling tot een minimum beperken. En waar iedereen nu is en waarmee bezig, dat zou ons eigenlijk worst moeten wezen. Want we weten dan: iedereen is lekker bezig, zijn specifieke talenten inzettend voor een betere wereld.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonneeNieuwe (AI) computers zijn ontworpen conform de neuromorfe architectuur en niet volgens de von-neumann architectuur zoals de huidige generatie computers. De neuromorfe architectuur is zoals hersenen werken. Deze computers zijn veel sneller en energie zuiniger dan de huidige generatie von-neumann computers.
Op https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3546790.3546806 een bewijs dat deze architectuur ook Turing compleet is.
Een algemene presentatie over onderzoek op de Universiteit Twente naar computers welke volgens deze neuromorfe architectuur werken kun je vinden op https://www.youtube.com/watch?v=EfqY4stflPU
Een algemene presentatie over chiponderzoek op de Universiteit Twente kun je bijvoorbeeld vinden op https://photos.app.goo.gl/ueWsVN4XGSHGce566
Een promotie onderzoek van de Universiteit Twente op het gebied van neuromorfe computers kun je vinden op https://photos.app.goo.gl/tcpZ6cFkJLwkDvQs7
Een algemene introductie over de toekomst van informatie, computers en kunstmatige intelligentie zoals neuromorfe computers is het volgende college van Robbert Dijkgraaf: https://npo.nl/start/serie/dwdd-university-presenteert/seizoen-7/informatie-door-robbert-dijkgraaf/afspelen