Overslaan en naar de inhoud gaan

CO2-uitstoot door Microsoft AI wordt via megadeal uit de lucht gehaald

Microsoft heeft een deal gesloten om in een periode van zes jaar 500.000 ton CO2 uit de lucht te laten halen. Het techconcern wil op die manier de enorme uitstoot die gepaard gaat met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) enigszins compenseren.

duurzaamheid, robothand met ecosysteembol
Shutterstock

De deal houdt in dat Microsoft bepaalde credits voor het verwijderen van CO2 inkoopt bij het Texaanse bedrijf 1PointFive, een dochteronderneming van olieconcern Occidental Petroleum. Volgens de bedrijven gaat het om de grootste overeenkomst op dit vlak tot nu toe.

1PointFive bouwt in Texas een installatie met grote ventilatoren. Deze moeten, als het complex klaar is, de buitenlucht naar binnen zuigen. Daarna kan de installatie de CO2 uit de lucht verwijderen.

Wegkijkoplossing?

De technologie is een van de vele mogelijke oplossingen die worden onderzocht om de klimaatverandering te bestrijden. Er is ook kritiek op de methode. Sommige kenners zijn bang dat experimenteren met deze technologie als excuus gebruikt kunnen worden om niet de moeilijke besluiten te hoeven nemen die nodig zijn om de CO2-uitstoot daadwerkelijk te beperken.

Door de grote hoeveelheden rekenkracht, en dus energie, die nodig zijn voor AI, is het voor een bedrijf als Microsoft heel lastig om hun CO2-uitstoot op eigen kracht te verlagen. Hoeveel geld met de deal is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Eerder al Amazon

Vorig jaar sloot Amazon al een vergelijkbare overeenkomst met 1PointFive. Die ging om het uit de lucht halen van 250.000 ton CO2, verspreid over een periode van tien jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in