Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenters en Omgevingsdiensten gaan samen aan de slag voor energiebesparing

De Nederlandse omgevingsdiensten gaan aan de slag met datacenters controleren op het naleven van een energiebesparende maatregel. Met de maatregel gaat meer energie bespaard worden dan de opbrengst van 1 miljoen zonnepanelen, zo meldt Omgevingsdienst Nederland.

datacenter
Shutterstock

Stichting Dutch Datacenter Association (DDA), brancheorganisatie NLdigital en Omgevingsdienst Nederland (OD NL) maken in een gezamenlijk persbericht bekend dat het energiegebruik van servers in datacenters omlaaggaat dankzij een nieuwe aanpak. Deze moet zorgen voor het naleven van een belangrijke energiebesparende maatregel: geautomatiseerd energiebeheer instellen op servers. Alle omgevingsdiensten in Nederland gaan voortaan controleren of datacenters zich eraan houden.

Serveroptie standaard áánzetten

Servers beschikken over de technische mogelijkheid om, bij lagere activiteit, automatisch het energiegebruik omlaag te brengen. Niet alle servers in datacenters hebben die optie standaard aan staan, waardoor servers ook bij weinig activiteit onnodig elektriciteit blijven gebruiken. “Het grootste deel van het gebruik van elektriciteit binnen een datacenter wordt ingezet ten behoeve van de IT-apparatuur. Door servers in te stellen op geautomatiseerd energiebeheer kan gemiddeld 10% worden bespaard op het totale energiegebruik in datacenters”, aldus de organisaties in het persbericht.

Ruben Vlaander, bestuursvoorzitter van Omgevingsdienst Nederland, stelt dat ogenschijnlijk kleine besparingsmaatregelen al snel grote milieueffecten hebben. “Als alle datacenters binnen Nederland de wettelijk verplichte energiebesparingsmaatregel doorvoeren, levert dat in potentie een energiebesparing op die hoger is dan de jaaropbrengst van één miljoen zonnepanelen."

Gelijk speelveld

"Het is goed dat wij samenwerken met de branche. Dankzij deze aanpak kunnen datacenters substantieel bijdragen aan energiebesparing en zorgen we vanuit de overheid voor een gelijk speelveld voor de implementatie.” De nieuwe werkwijze “Energiebeheer voor servers in datacenters” beschrijft hoe datacenters aan de wettelijke maatregel voldoen en hoe de omgevingsdiensten daarop gaan controleren. Meer informatie over de Energiebesparende Maatregelen van de Erkende Maatregelenlijst (EML) is te vinden bij de DDA.

Een uitvoering van dit artikel is eerder verschenen op iBestuur en Binnenlands Bestuur, zustertitels van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in