Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nog eens 10% ontslagen bij Twitter'

Social network Twitter voert weer een ontslagronde door, die volgens Amerikaanse media zo'n 10% van het personeelsbestand betreft. Dit volgt op eerdere massaontslagen, waardoor er nog maar 2300 werknemers resteerden bij het bedrijf van Elon Musk. Daarvan moeten nu nog eens 200 mensen weg.
Profiel Elon Musk voor Twitter-logo
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Op Twitter zelf zijn dit weekeinde al berichten opgedoken van mensen die claimen dat ze nu de dupe zijn van de nieuwste ontslagronde. Daaronder ook een senior software engineer die gebruikers aanraadt om nu maar screenshots van hun favoriete tweets te maken als ze die zelf willen bewaren. "Het is moeilijk voor te stellen hoe de lichten aanblijven", tweet Gerard Taylor over het in de lucht houden van Twitter.

Interne communicatie offline

Dergelijke sombere voorspellingen voor het functioneren van het social network zijn ook al geuit na de eerdere, grootschalige ontslagronde die kersvers eigenaar Musk heeft doorgevoerd. Dat is eind vorig jaar gedaan waarbij ongeveer de helft van de toenmalige 7500 werknemers is geraakt.

Afgelopen zaterdagavond zijn tenminste tweehonderd werknemers ontslagen, meldt onder meer The New York Times. Daaronder ook Martijn de Kuijper, de oprichter van de inmiddels stopgezette nieuwsbriefdienst Revue die Twitter in 2021 inlijfde, lijkt te zijn ontslagen. Zelf meldt de Nederlander in een tweet dat hij zijn mail niet meer in kan.

Deze indicator voor ontslag is zaterdag door meer Twitter-werknemers opgemerkt. Afgelopen week is al het intern gebruikte communicatiesysteem Slack offline gehaald. Dit heeft niet alleen werknemers verhinderd om met elkaar te communiceren, maar er ook voor gezorgd dat ze geen bedrijfsinformatie konden opzoeken.

In een slaapzak op kantoor

Senior fullstack software-ingenieur Taylor stelt in een vervolgtweet nog dat slapen op kantoor, om dus 'hardcore' door te werken, geen immuniteit geeft tegen ontslagen. Hij verwijst daarmee naar Esther Crawford, directeur productmanagement bij Twitter, die begin november tweette dat het soms nodig is dat je in een slaapzak op kantoor slaapt om deadlines te halen. De topvrouw gaf toen nog de uitleg dat moeilijke dingen doen opoffering vereist.

"Ik heb teamgenoten over de hele wereld die de moeite erin stoppen om iets nieuws tot leven te brengen, dus het is belangrijk voor mij om er voor ze te zijn en ervoor te zorgen dat het team 'unblocked' blijft." Dit was nadat miljardair Musk gedwongen was om Twitter alsnog te kopen voor het recordbedrag van 44 miljard dollar. De nieuwe eigenaar heeft na de overname ook verordend dat werknemers 'extreem hardcore' moesten gaan werken.

Nieuwe verdienmodellen

Twitter-productmanager Crawford heeft toen de grote ontslagronde overleefd, maar blijkt nu alsnog te moeten vertrekken. Zij was onder meer verantwoordelijk voor betalingen en nieuwe mogelijkheden om inkomsten te genereren. Op haar LinkedIn-profiel noemt ze hierbij Super Follows, wat abonnementen zijn voor content creators op Twitter, waarbij het social network dan een percentage opstrijkt. Twitter-eigenaar Musk zegt met grote urgentie op zoek te zijn naar manieren om zijn aankoop geld te laten verdienen. Hij heeft daarvoor diverse ideeën en initiatieven ontplooid, waarvan sommige juist averechts lijken te werken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in