Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter-haperingen treffen gebruikers, maar Musk tweet dat het sneller voelt

Social network Twitter heeft woensdagavond een flinke storing gehad die gebruikers wereldwijd haperingen heeft bezorgd. Het is de eerste grote storing sinds miljardair Elon Musk het bedrijf heeft overgenomen, er de leiding voert en zich bezighoudt met technische zaken groot en klein. Het Twitter-supportaccount maakt geen melding van de storing.
Elon Musk
© Shutterstock
Shutterstock

Toch hebben gebruikers last ondervonden van een verminderde en wisselende werking van de microbloggingsite en bijbehorende apps. Bij het versturen van eigen tweets, het verversen van de tijdlijn, maar ook het inloggen op Twitter hebben gebruikers foutmeldingen gekregen. Zo heeft de redactie van technieuwssite The Verge gemerkt dat ze ineens afgemeld waren in de desktop-app voor Twitter. AG Connect heeft af en toe foutmeldingen gekregen bij het posten van nieuwe berichten.

Ontslagen en interne ICT-puinhoop

Het support-account van Twitter zelf maakt geen gewag van verstoringen of uitval. Momenteel is het meest recente bericht gepost op dat account echter van 25 december, dus mogelijk dat de supportmedewerkers nu vakantie hebben. Daarbij is onderbezetting mogelijk vanwege de massale ontslagronde die eigenaar Musk eerder heeft doorgevoerd.

Daarbij zijn veel ingenieurs ontslagen, wat tot speculatie heeft geleid dat Twitter vroeg of laat last kan krijgen van storingen. Veel van het werk aan grote, gedistribueerde ICT-systemen zit namelijk in het draaiende houden daarvan en in het opvangen (dan wel snel verhelpen) van verstoringen. Afgelopen zomer heeft toenmalig securitytopman Peiter 'Mudge' Zatko alarm geslagen als klokkenluider over de puinhoop die Twitters systemen en security volgens zijn professionele blik zijn.

Eigenaar en huidig CEO Musk heeft in reactie op een klagende gebruiker het klassieke IT-antwoord gegeven "Het werkt bij mij wel". Vannacht heeft de topman echter getweet dat er "aanzienlijke" veranderingen zijn uitgerold aan backend serverachitectuur van het social network. "Twitter zou sneller moeten voelen", aldus Musk die verder niet ingaat op storingsmeldingen.

'Onnodig complex' en 'rewrite nodig'

Eerder deze week heeft Musk gesteld dat de ICT-infrastructuur van Twitter onnodig complex is en dat hij een rack met kritieke servers heeft ontkoppeld. En toch werkt alles gewoon, claimde de topman toen. Vorige week heeft hij op een online-bijeenkomst in Twitter Spaces gezegd dat volledig herschrijven van Twitter nodig is om meer snelheid te verkrijgen. Musk had het daarbij over de "crazy stack" die Twitters ICT volgens hem is, waarop hij door een Twitter-ingenieur werd tegengesproken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in