Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk 400 miljoen Twitter-accounts op straat

De openbare en persoonlijke gegevens van honderden miljoenen Twitter-gebruikers worden online te koop aangeboden. De gegevens zouden al in 2021 zijn gestolen via een lek dat Twitter inmiddels heeft gedicht.
Elon Musk
© Shutterstock
Shutterstock

Op het Breached.vc forum heeft een zekere "Ryushi" een post geplaatst waarin de gegevens van meer dan 400 miljoen Twitter gebruikers te koop worden aangeboden. Security-bedrijf Hudson Rock meldt via Twitter dat het nog niet kan bevestigen dat het inderdaad om zoveel gebruikers gaat, maar dat de data zelf onafhankelijk geverifieerd zouden zijn en inderdaad zouden kloppen.

Bekende namen

Ryushi noemt (en toont, deels) de gegevens van een groot aantal beroemdheden en beroemde organisaties in de dataset, waaronder SpaceX, Donald Trump Jr., de WHO, Alexandria Ocasio-Cortez, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, Neil deGrasse Tyson, het Franse ministerie van Justitie, Piers Morgan en de NBA.

Volgens Alon Gal, een van de oprichters van Hudson Rock, lijkt de manier waarop de data zijn verkregen sterk op wat in 2021 met Facebook is gebeurd. Bij die databreach ging het om de gegevens van 533 miljoen gebruikers. Moederbedrijf Meta heeft hiervoor vorige maand een boete van 265 miljoen euro opgelegd gekregen door de Ierse data-autoriteit DPC. Dezelfde autoriteit onderzoekt nu ook al een eerder lek waarbij de gegevens van 5,4 miljoen Twitter-gebruikers naar buiten kwamen.

Net als Facebook

Ook Ryushi verwijst in zijn post op Breached.vc naar beide zaken: “Twitter of Elon als je dit leest je riskeert nu al een GDPR-boete voor een datalek van 5,4m denk je eens in wat de boete zal zijn als het gaat om 400m gebruikers. Je beste optie om een GDPR boete van 276 miljoen USD te vermijden net als facebook (wegens 533m gebruikers) is om de data exclusief van mij te kopen.” Ryushi zou $ 200.000 vragen voor de dataset. Vooralsnog heeft Twitter geen officiële reactie gegeven.

Post van Ryushi op Breached.vc
Post van Ryushi op Breached.vc

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in