Beheer

IT beheer
Chaos Monkey

Musk trekt stekkers uit kritieke Twitter-servers, aldus Musk

En toch werkt alles gewoon, claimt de topman.

© Netflix
28 december 2022

En toch werkt alles gewoon, claimt de topman.

Twitter-eigenaar Elon Musk stelt dat de ICT-infrastructuur van het social network onnodig complex is en dat hij kritieke servers heeft ontkoppeld. "En toch werkt het" nog gewoon, claimt de omstreden miljardair in een eigen tweet-thread op kerstavond. Ondertussen hebben eindgebruikers wel last van haperingen in Twitters functioneren.

Musk, die ook CEO is van automaker Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, noemt zijn ervaring met het technisch begrijpen van Twitters werking als een "fractal van Rube Goldberg-machines". Deze kritische omschrijving van de rijke topman en eigenaar zou er dus op duiden dat hij zowel in- als uitzoomend op de infrastructuur van Twitter telkens stuit op dezelfde vormen van overdreven complexe tech-opstellingen, voor relatief eenvoudige taken.

Technisch vermogen

Ondanks die volgens Musk overbodige complexiteit werkt Twitter wel. "Zelfs nadat ik één van de meer gevoelige serverracks ontkoppelde", aldus de topman die door fans als technisch onderlegd wordt beschouwd. De prestaties van zijn andere bedrijven, zoals Tesla en SpaceX, zijn echter te danken aan ingenieurs die daar in dienst zijn. Of waren, zoals de eigenlijke oprichters en innovators van automaker Tesla. Musks bedrijf Boring Company, dat ondergronds automatisch autovervoer belooft als alternatief voor hogesnelheidstreinen, heeft zijn gloedvolle beloftes van jaren terug nog altijd niet kunnen waarmaken.

Ondertussen houdt de miljardair zich druk bezig met de interne werking van Twitter, dat hij voor een recordbedrag van 44 miljard dollar heeft gekocht. Dit nadat hij eerst tot een koopovereenkomst was gekomen met Twitters management, maar waar hij toen toch vanaf wou zijn. Het toenmalige Twitter-bestuur heeft Musk toen aangeklaagd om de koop alsnog door te laten, of een boete wegens contractbreuk af te dwingen.

Gedwongen tot overname

In de aanloop naar die rechtszaak zijn interne documenten vrijgekomen, waaronder communicatie van Musk die toen plotseling ervoor koos om de social app alsnog te kopen. Sindsdien is Twitter in woelig water verzeild geraakt. De nieuwe eigenaar heeft geschorste accounts weer laten herstellen, een massaontslag doorgevoerd (op een wijze die in veel landen niet is toegestaan) en voor een klein deel teruggedraaid, maar naast die organisatorische veranderingen ook functionele, design- en technische wijzigingen aangebracht. Daaronder dus naar eigen zeggen ook het ontkoppelen van servers, wat Musk op kerstavond heeft getweet.

Deze aanpak doet denken aan de bewuste testmethode (met bijbehorende tooling) 'Chaos Monkey' die Netflix ooit heeft ontwikkeld. Daarbij worden draaiende diensten bewust onderworpen aan willekeurig uitschakelen of hinderen van componenten, functies, functionaliteit, virtuele machines, services en andere ICT-variabelen. Daaruit voortkomende verstoringen kunnen dan met aanpassingen en gedegen ontwerp worden opgevangen, waardoor de ICT-omgeving of online-dienst dan veel beter bestand is tegen echte storingen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.