Management

Apps
Profiel Elon Musk voor Twitter-logo

Twitter brengt geschorste accounts terug en ontslaat nog meer mensen

'Kantoor in Brussel dicht', Europese Commissie maakt zich zorgen.

25 november 2022

'Kantoor in Brussel dicht', Europese Commissie maakt zich zorgen.

Twitter zou deze week opnieuw werknemers hebben ontslagen. De werknemers moesten vertrekken omdat hun code niet goed genoeg zou zijn, zo melden The Verge en Business Insider. Ondertussen heeft Twitter-baas Elon Musk aangekondigd dat geschorste accounts weer terug mogen keren op het platform.

Musk heeft de afgelopen weken het mes in het personeelsbestand van Twitter gezet. Eerst werd ongeveer de helft van de werknemers ontslagen en later - nadat gezegd werd dat er 'hardcore' verwachtingen waren - stapten nog meer mensen op. Eerder deze week zou Musk echter gezegd hebben er nu geen ontslagen meer plaatsvinden, zo meldde Business Insider begin deze week op basis van anonieme bronnen. Maar daar lijkt hij dus weer van te zijn teruggekomen.

Musk kondigde eerder deze week aan dat werknemers die code schrijven, wekelijks een update sturen over waar ze aan werken en wat ze af hopen te maken. Ook moeten ze regels code die ze geschreven hebben, opsturen naar Musk. Die updates blijken nu reden te zijn voor nog meer ontslagen. Zowel Alex Heath - journalist bij techwebsite The Verge - als Business Insider melden nu dat tientallen mensen de dag voor Thanksgiving ontslagen zijn, omdat hun code niet voldoende was. Diverse anderen kregen een waarschuwing over hun prestaties en de opdracht om "ons vertrouwen te herstellen en jouw toevoeging aan het team te demonstreren". 

Net als bij de eerdere ontslagronde werd de toegang tot werktools en computers ingetrokken. Het ontslagbericht werd opgestuurd naar privé-mailadressen van werknemers. Overgebleven personeel zegt tegenover Business Insider dat er nu zo weinig mensen over zijn dat velen op Thanksgiving moesten werken. Overigens zou Twitter wel zoeken naar nieuwe werknemers, die wel onderdeel willen zijn van 'Twitter 2.0'. 

Brussel maakt zich zorgen

Volgens de Financial Times zijn inmiddels ook de resterende leidinggevenden Julia Mozer en Dario La Nasa vertrokken en is het Europese kantoor van Twitter in Brussel gesloten. De twee leidinggevenden hielden toezicht op het overheidsbeleid voor Twitter in Europa en zorgden er bijvoorbeeld voor dat het voldoet aan Europese regelgeving als de Digtal Services Act. Overigens heeft Twitter zelf niet bevestigd dat het kantoor in Brussel nu gesloten is.

De Europese Commissie maakt zich nu zorgen over de situatie bij Twitter, zegt Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, tegenover met de Financial Times. Met de sluiting van het kantoor bestaat de kans dat het moeilijker is voor Twitter om zich aan Europese regelgeving te houden en het snijden in het personeelsbestand helpt daar ook niet bij. "Als je effectief desinformatie en propaganda wil opsporen en ertegen wil optreden, zijn daar middelen voor nodig." 

Wel verwacht ze dat Twitter de EU-wetgeving respecteert en de regelgeving nakomt. 

Opgeschorte Twitteraccounts hersteld

Musk kondigde gisteren aan dat hij opgeschorte accounts wil gaan herstellen, op voorwaarde dat de twitteraars de wet niet hebben overtreden of zich schuldig hebben gemaakt aan grofheden. Musk hield een poll op zijn platform om de mening van Twittergebruikers te peilen.

Van de ruim 3,1 miljoen stemmen vond ruim 72% dat Musk de accounts moet herstellen. "De mensen hebben gesproken. De amnestie begint volgende week", twitterde hij donderdag. Hij sloot af met de Latijnse uitdrukking 'Vox populi, vox Dei' (De stem van het volk is de stem van God).

Zondag liet Musk al weten dat de verbannen voormalige VS-president Donald Trump terug mag komen op het platform na een peiling op Twitter.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.