Overslaan en naar de inhoud gaan

Onzekerheid techniek Twitter drijft adverteerders en gebruikers weg

Experts hebben gewaarschuwd dat Twitter door het harde ingrijpen van Musk heel kwetsbaar is geworden voor storingen. Als zich opeens een probleem voordoet, is het resterende personeel mogelijk niet in staat dat op te lossen. En als een site onbetrouwbaar wordt, kan dat ook gebruikers wegjagen.
Profiel Elon Musk voor Twitter-logo
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"De hoeveelheid verloren kennis is gewoon onthutsend", zegt Glenn Hope - een ingenieur die bij Facebook en Instagram werkte - bij persbureau Bloomberg Hij tweette eerder een lijst met mogelijke scenario's waartoe storingen op het sociale netwerk kunnen leiden. Chester Wisniewski, hoofdonderzoeker bij het cyberbeveiligingsbedrijf Sophos, spreekt daarnaast al van een dreigend "nachtmerriescenario".

De complexiteit van de systemen bij Twitter betekent ook dat er continu aanpassingen gedaan moeten worden. Voor dat onderhoud is een grondige kennis vereist van die systemen. Alec Muffett, een software-engineer die in de netwerkbeveiliging heeft gewerkt, schat in dat gebruikers bij problemen straks zomaar opeens de mogelijkheid kunnen verliezen om te retweeten of in te loggen.

CBS News heeft twee dagen lang niets meer gepost op Twitter "vanwege alle onzekerheid" rond het platform. Van onder meer autoconcern Volkswagen, farmaceut Pfizer en snackproducent Mondelez werd afgelopen weken al bekend dat ze voorlopig geen reclame meer maken via Twitter, meldt ANP

Verschillende grote Nederlandse bedrijven konden eerder nog niet zeggen of zij hun activiteiten op Twitter aanpassen. Heineken en KLM zeiden al langere tijd niet te adverteren op Twitter omdat hun doelgroep beter via Instagram en Facebook kan worden bereikt. Ook supermarktketen Albert Heijn adverteert "al geruime tijd" niet via het door Musk overgenomen sociale medium, schrijft ANP.

Terugkeer Trump is extra punt van zorg

Adverteerders zijn vooral bezorgd dat Musk de regels over toegestane en verboden uitingen op Twitter zodanig versoepelt dat er ongewenste berichten rond hun advertenties komen te staan. De terugkeer van Trump op het platform lijkt die vrees volgens critici te bevestigen. De voormalige president werd eerder van Twitter verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool hadden bestormd.

Musk heeft Trump weer toegelaten op het platform nadat hij de kwestie in een stemming aan zijn Twitter-volgers had voorgelegd. Jonathan Greenblatt, een activist die strijdt tegen laster op sociale media, schreef Musk in een tweet al dat deze manier van toelating aantoont dat hij de bescherming van Twitter tegen bijvoorbeeld haatdragende boodschappen niet serieus neemt. Musk antwoordde daarop: "Hé, stop met mij te belasteren!"

Mogelijk meer ontslagen op komst

Voor Musk lijken de zorgen over de stabiliteit van het platform geen aanleiding om een rustiger koers te varen met Twitter. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat Elon Musk overweegt om vandaag nog meer werknemers te ontslaan, hoewel er al sprake is van een massale uitstroom van personeel. Het zou nu vooral gaan om mensen van de verkoopafdeling. Twitter, dat al geen communicatieafdeling meer heeft, heeft nog niet op dat bericht gereageerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in