Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuckerberg zegt 'sorry' in EU-parlement

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft in het EU-parlement in Brussel 'I am sorry' gezegd voor het misbruik van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers in de EU. De Amerikaan deed dat tijdens een bijeenkomst met de fractieleiders en parlementsvoorzitter Antonio Tajani.
Facebook-CEO Zuckerberg
© Facebook
Facebook

Zuckerberg zei dat Facebook onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen rond gebruikersdata, nepnieuws en buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen. Hij wees erop dat het bedrijf maatregelen heeft genomen omdat er wereldwijd de komende achttien maanden belangrijke verkiezingen worden gehouden, waaronder in de VS en de EU. Bij het schandaal met Cambridge Analytici, dat de profielen van miljoenen gebruikers in handen kreeg, zijn privégegevens gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

"In 2016 waren we te langzaam om Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te ontdekken", zei hij. Facebook is daar volgens hem nu wel op voorbereid. Bij meerdere verkiezingen in Europa, waaronder in Duitsland, is actie ondernomen. Zo zijn veel nepaccounts verwijderd die desinformatie verspreidden.

Tools rond verkiezingen

Zuckerberg zei dat Facebook bij verkiezingen een belangrijke rol speelt, waardoor de opkomstcijfer soms hoger werd. Het bedrijf zal nieuwe tools rond verkiezingen blijven ontwikkelen. Verder wordt adverteren op Facebook veel transparanter, beloofde de Amerikaan.

Extra personeel

De Facebook-oprichter kondigde een verdubbeling aan naar meer dan 20.000 medewerkers om de veiligheid te vergroten. "Dat zal de winst aanzienlijk beïnvloeden", zei hij. Hij gaf wel aan dat het tijd kost om alle veranderingen door te voeren. Apps zoals Cambridge Analytica heeft gebruikt, worden grondig onderzocht en in de ban gedaan. Van de duizenden apps die zijn onderzocht is dat inmiddels met tweehonderd apps gebeurd.

Diverse Europarlementariërs hebben laten weten teleurgesteld te zijn over de 'inhoudsloze' antwoorden van Zuckerberg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in